Schimbări contestate în cercetare. Mircea Dumitru: Strategic s-a făcut o greșeală, se va vedea peste câțiva ani

5 mai 2017, 19:33

Acum, pe lângă profesionişti apar sindicalişti, nume controversate şi de la institute mai puţin reprezentative sau universităţi neincluse în clasamentele internaţionale. De asemenea, sunt eliminaţi evaluatorii străini din procesul de apreciere a proiectelor de cercetare.

De cealaltă parte, ministrul Cercetării, Şerban Valeca, explică într-un comunicat că astfel procesul e optimizat şi arată că specialiştii din străinătate nu mai apar în consilii pentru că nu şi-au depus candidatura.

Mediul academic vorbeşte despre o decuplare a cercetării de la contextul internaţional.

Consorţiul Universitaria i-a adresat o scrisoare deschisă premierului, în care cere corectarea derapajelor şi demiterea ministrului Cercetării.

Invitat la emisiunea Cooltura, rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a adus noi precizări privind această situație.

„Nu numai Consorțiul Universitaria, ci și alți cercetători din România au atras atenția asupra acestei decizii, care nouă de fapt ne-a produs această insatisfacție, nu atât datorită faptului că sunt alți membri componenți ai comisiilor. Ceea ce ne-a nemulțumit a fost procedura prin care s-a ajuns la această selecție. Toți cei care au obiectat sunt oameni care au experiență în cercetare și, dacă vom vedea cu atenție cum anume este organizată cercetarea științifică acum în Europa, în întreaga lume, vom vedea că întotdeauna echipele care validează rezultatele proiectelor de cercetare științifică sunt echipe internaționale. Pentru că asta garantează o dată relevanța temelor de cercetare, garantează faptul că universitatea sau centrul de cercetare sunt integrate într-o structură internațională și, nu în ultimul rând, garantează obiectivitatea evaluării. Ceea ce s-a întâmplat acum, după cum știți foarte bine (…) este că, de pildă, deși Consorțiul Universitaria produce mai bine de 50% din cercetarea științifică din această țară, totuși în aceste consilii consultative, este adevărat, există un număr nesemnificativ de profesori, de cercetători, de la aceste 5 universități – sub 10%”, a subliniat Mircea Dumitru.

Referitor la argumentul ministrului de resort privind faptul că s-a urmărit asigurarea reprezentativității, fostul ministru Mircea Dumitru întreabă: „Reprezentativitate în raport cu ce? În raport cu numărul universităților din România? Sunt peste 90 de universități în România, dar doar câteva fac cercetare care într-adevăr este omologată internațional”.

„Cred că dacă vorbim de reprezentativitate în acest domeniu, trebuie să vorbim de reprezentativitatea celor care fac cercetare la nivel foarte bun sau la nivel de excelență. Nu vorbim de reprezentativitate de natură sindicală. Despre această reprezentativitate vorbim atunci când avem în vedere drepturile de muncă, drepturile de asociere, drepturile salariale și acolo sigur că e foarte binevenită reprezentativitatea. Dar când vorbim despre excelență în cercetarea în chimie, în cercetarea în matematică, trebuie să ne reprezinte cei care într-adevăr fac această cercetare”, a completat rectorul Universității din București.

Referitor la prezența specialiștilor români de la universitățile străine în consiliile consultative de cercetare, Mircea Dumitru a precizat că „numirea acestor oameni a fost făcută acum un an, în urma unui proces extrem de transparent și foarte solid organizat, cu o consultare foarte largă, nu a fost o numire ad-hoc, făcută de un ministru sau de către altul”. „De altminteri, acum un an au fost doi miniștri la Educație și Cercetare care au acoperit întreg mandatul guvernului Cioloș. Deci nu e o nemulțumire punctuală legată de faptul că anumiți oameni nu mai sunt prezenți acolo și au intrat alți oameni, ci e o nemulțumire legată de modul în care este gândit acest proces”, precizează fostul ministru.

„Cred că din punct de vedere strategic s-a făcut o greșeală și se va vedea acest lucru exact peste câțiva ani, când vom vedea, o dată, că cercetarea românească va fi decuplată de la spațiul european al cercetării științifice și, în al doilea rând, care va fi impactul și relevanța acestor cercetări. Nu cred că vor avea rezultatele pe care ni le dorim acum”, a conchis Mircea Dumitru referitor la acest aspect.

Dialogul integral poate fi urmărit în secțiunea VIDEO

Din Consorțiul Universitaria fac parte: ASE Bucuresti UAIC Iasi UBB Cluj-Napoca Universitatea din Bucuresti UV Timisoara

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite