Schimbarea ritualului de afundare în cristelniță și divergențele de opinie ale prelaților, după decesul bebelușului de la Suceava, în presa internațională și petiții online

Cazul bebelușului din Suceava care s-a stins în urma slujbei de botez a stârnit valuri în presa internațională. BBC, CNN și New York Post au alocat spații ample controverselor legate de practica botezului. Jurnaliștii străini citează doi ierarhi ortodocși care au puncte de vedere total opuse privind posibila schimbare a ritualului de afundare în cristelniță. Peste 60 de mii de oameni au semnat o petiție online care cere Bisericii Ortodoxe o schimbare.

07 Februarie 2021, 21:50 |
Cazul bebelusului de la Suceava, in presa internationala
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Jurnaliștii de la BBC, CNN și New York Post au vorbit pe larg despre cazul bebelușului de șase săptămâni mort la o zi după slujba de botez.

Presa străină vorbește despre schimbarea ritualului de afundare în cristelniță care ar putea genera un conflict în interiorul Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului este primul sinodal care a afirmat că ritualul botezului trebuie analizat pe viitor pentru evitarea unor tragedii similare. Totodată, ierarhul a subliniat că și Iisus Hristos a primit botezul prin turnarea apei peste creștetul capului.

Această opinie este contrazisă de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. „Nicicum nu se schimbă ritualul. O să dau și temeiuri din sfintele canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste o mie de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm.

Divergențele de opinie ale prelaților au împărțit și credincioșii în tabere.

Marius Vasilescu, profesor de Antropologia Religiilor: În Biserica Ortodoxă Română, fie că vorbim de Ardeal, fie că vorbim de diaspora românească, botezul nu se face neapărat prin cufundare. Există inclusiv ierarhi ortodocși români, episcopi, mitropoliți, care fie au vorbit în aceste zile, fie nu, și care săvârșesc botezul prin stropire, nu prin cufundare. Tocmai pentru ca nu este o regulă foarte strictă.

Sociologul Gelu Duminică: Eu prevăd ca la un moment dat, Biserica Ortodoxă în înțelepciunea ei să găsească cea mai bună soluție astfel încât să solidarizeze populația României și în niciun caz să o antagonizeze. Pentru că în momentul de față, această practică religioasă care a generat un accident, este o sursă de antagonizare în partea religioasă a societății.

În spațiul online, peste 62.000 de persoane au semnat o petiție care cere Bisericii Ortodoxe să modifice ritualul afundării în cristelniță. Inițiatorul precizează că gestul nu e îndreptat împotriva Bisericii, își propune numai "rezolvarea definitivă a unei situații controversate".

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI