LUMEA AZI

Schimbarea orei, subiect de dezbatere în Europa. Cum au convins vacile autoritățile din Rusia să renunțe la ora de vară

Ora de vară e subiect de dezbateri serioase. Sunt din ce în ce mai multe țări din Uniunea Europeană care ar vrea să renunțe. Polonia și Finlanda au declanșat diverse acțiuni în acest sens, iar dezbaterea a ajuns și în Parlamentul European. Un reportaj realizat de corespondenții TVR.

28 Octombrie 2017, 12:41 (actualizat 28 Octombrie 2017, 13:56) |
Trecerea la ora de iarnă în Europa
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Animalele se ghidează după un singur ceas - cel biologic. De câțiva ani buni, trecerea la ora de vară a devenit un subiect de studiu în toată lumea. Și asta pentru că s-a constata că, în preajma schimbărilor orare, numărul persoanelor care ajung la cabinetul medical creste. Pacienții se plâng de oboseală, că sunt nervoși sau că au probleme cardiace. Ei bine, doctorii spun că aceste simptome au legătură cu schimbarea orei, care zăpăcește bioritmul uman.

Rusia a renunțat la ora de vară în toamna anului 2011. Atunci, președinte era Dimitrii Medvedev, care a luat această decizie în urma unor studii făcute în mai multe domenii de activitate.

Vacile l-au făcut pe  Medvedev  să renunțe la schimbarea orei. Erau trezite mai devreme de mulgatoarea automata și nu mai dădeau randament. În plus, statisticile arată că, în Rusia, imediat după schimbarea orei, riscul de infarct miocardic crescuse cu 75 la sută, iar numărul accidentelor cu 29 la sută.

Dar europenii încă mai trebuie să schimbe ora de două ori pe an. Ideea a apărut acum 43 de ani, după prima criza a petrolului, cu scopul de a face economie.

Costurile energiei electrice îi pun pe gânduri pe cei mai mulți spanioli. De altfel, în ultimii 7 ani, au existat dezbateri serioase privind chiar schimbarea fusului orar.

Francezii au revenit la schimbarea orei în 1976, ca mai toți europenii. Dar pentru Hexagon nu e ceva nou. Ora de vară a mai fost în vigoare din 1917 până în 1945. Dincolo de problemele care apar în bioritmul fiecăruia, francezii se tem și din alte motive de această schimbare.

Comisia Europeană a decis să armonizeze data trecerii la ora de vară - pe care, la început, fiecare ţară o stabilea în martie sau aprilie - pentru a se evita probleme cu mijloacele de transport între ţările europene.

Deocamdată, însă, totul este în faza discuțiilor interminabile chiar și în Parlamentul European.

Pentru a scurta complicatul circuit legislativ, ar fi nevoie de un milion de semnături strânse de la europenii care doresc renunțarea la schimbarea bianuală a orei. Cum însă asociațiile care militează pentru acest lucru sa plâng că nu au resurse pentru o campanie la nivelul UE, singura cale rămâne o rezoluție a Parlamentului, care să determine Comisia să ia măsuri, însă acest lucru nu se va întâmpla foarte curând.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI