Schițe realizate de Leonardo da Vinci, descoperite cu tehnologia folosită pentru prinderea lui Osama bin Laden

Schițe aparținând lui Leonardo da Vinci au fost descoperite sub culorile uneia dintre cele mai cunoscute picturi semnate de artist - "Fecioara între stânci" - folosind tehnologia utilizată pentru prinderea lui bin Laden, arată publicația The Guardian, citată de Mediafax.

16 August 2019, 11:00 (actualizat 16 August 2019, 11:11) |
Schița lui Leonardo da Vinci - / FOTO: www.nationalgallery.org.uk

Tabloul "Fecioara între stânci" va fi piesa centrală a unei expoziții găzduite de National Gallery din Londra.

Specialiștii care au investigat lucrarea cu instrumente electronice performante au descoperit sub cunoscuta imagine o "compoziție abandonată".

Cercetătorii au scos la lumină schița inițială a tabloului, figura îngerului și a pruncului Iisus prezentând diferențe semnificative față de forma finală a lucrării.

"Ambele personaje sunt plasate mai sus în schiță, iar îngerul privește în jos spre pruncul Iisus și îl ține mult mai strâns în brațe", se arată în comunicatul National Gallery.

Echipa compusă din 6 experți a folosit tehnologie de ultimă oră în luna ianuarie și a putut să identifice urmele schițelor pentru că liniile erau realizate cu o substanță care conține zinc.

Tehnologia folosită pe bază de macro-fluorescență cu raze x și infraroșii pentru imagistică hiperspectrală este aceeași aparatură folosită de pușcașii marini americani pentru a cartografia vila în care a fost descoperit Osama bin Laden în Pakistan, în 2011.

"Este vorba despre o schiță rapidă făcută de Leonardo. Este cea mai mare apropiere la care putem ajunge față de Leonardo în timpul vieții sale. Ar putea să fie ceva nesemnificativ din punct de vedere artistic, dar este extrem de important, chiar impresionant, ca mărturie a omului însuși", a arătat Martin Clayton, directorul secției de Desene și tipărituri de la Fondul Colecției Regale.

Galeria britanică pregătește expoziția "Leonardo: Experience A Masterpiece". Parterul muzeului va oferi într-o serie de 4 camere "experiențe multisenzoriale". Aici va fi recreată capela în care a fost expusă inițial lucrarea "Fecioara între stânci".

Expoziția va fi deschisă între 9 noiembrie și 12 ianuarie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI