Schelete vechi de mii de ani, descoperite în acelaşi mormânt, în judeţul Buzău

Descoperire uimitoare în judeţul Buzău. Scheletele a doi oameni, care au trăit la mii de ani distanţă, au fost găsite de arheologi îngropate aparent în acelaşi mormânt. La doar câțiva zeci de centimetri. Specialiştii presupun că unul a trăit în Epoca medievală, iar celălalt în Antichitate.

27 Octombrie 2021, 14:48 (actualizat 27 Octombrie 2021, 14:55) |

Arheologii buzoieni şi prahoveni au făcut descoperirea în zona satului Lipia, de lângă Buzău. Două schelete, îngropate destul de aproape, dar la adâncimi diferite. După poziţia din mormânt, specialiştii estimează că au trăit la o distanţă de câteva mii de ani. Unul cu faţa în sus este din Perioada creştină, celălalt în poziţia chircită, din Antichitate.

Sunt doar două dintre cele 10 morminte descoperite în acest an, în situl de la Lipia.

Săpăturile în zona Lipia au început acum trei ani, cu cercetarea unei movile. Specialiştii au descoperit urmele unei aşezări umane, vechi de mii de ani: mai multe artefacte dar și o statuetă din cultura Gumelniţa întruchipând o femeie.

După ce vor fi făcute schițele celor doua schelete, rămășițele vor fi scoase cu grija din pământ și transportate la Muzeul Judeţean Buzău. Perioada din care provin va fi stabilită cu exactitate în urma expertizelor făcute într-un laborator specializat din Occident.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI