Scene sfâșietoare pe aeroportul din Kabul. Femeile își dau copiii militarilor americani, peste gardurile de sârmă, mulțimea este ținută la distanță cu focuri de armă

19 august 2021, 18:14

Trupele americane au tras în aer, fără intenția de a răni pe cineva, dar cu scopul de a ține sub control mulțimea de pe aeroportul din Kabul. Talibanii anunță că și ei procedează la fel. Dar miile de oameni care se îmbulzesc acolo nu pot fi alungați nici cu focuri cu armă. Unii spun că, dacă nu pot pleca din țară, nu le pasă că mor.

Așa au ajuns femeile să își dea copiii peste gardurile înalte, în mâinile soldaților americani. Mulți încearcă să escaladeze zidul din jurul aeroportului, militarii ajută câteva femei, iau câțiva copii, dar nu pot să susțină eforturile unui val de oameni disperați să urce în unul dintre avioanele care să-i ducă spre un loc mai sigur. Cei care au reușit să ajungă la destinația visată rememorează coșmarul plecării.

NOOR MOHAMMAD KHUJA, refugiat în Germania: Am putut doar să ne salvăm pe noi. Nu-mi pot salva întreaga familie.

MUHIB QUIAS, refugiată în Germania: Soldaţii trăgeau cu armele, pentru a speria oamenii de la intrarea în aeroport.

12 oameni au murit în zona aeroportului, în cele 5 zile de când talibanii au cucerit Kabulul. Au fost decese provocate fie de focuri de armă, fie de busculade. Așa declară talibanii și le cer afganilor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă înapoi acasă, dacă nu au documente de călătorie.

În mijlocul haosului, Turcia se oferă să preia sarcina garantării securității pe aeroportul din Kabul, după plecarea americanilor – și discută acum cu Washingtonul acest plan.

RECEP ERDOGAN, preşedintele Turciei: După retragerea Statelor Unite, ne-am propus să contribuim la securitatea Afganistanului prin menţinerea securităţii pe aeroport. Ne păstrăm acest scop.

Cum s-a ajuns în această situație? Americanii îi acuză pe talibani că nu își respectă promisiunile de a deschide culoare de trecere, iar insurgenții acuză forţele occidentale că au un “plan haotic de evacuare” din Afganistan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă