Scenariul în care Vladimir Putin ar putea folosi armele nucleare. Avertismentul serviciilor de informații din SUA

Avril Haines audiere în Congresul SUA
Avril Haines audiere în Congresul SUA
11 mai 2022, 07:12

Directorul serviciului de informații naționale, Avril Haines, a declarat comisiei pentru serviciile armate din Senat că Putin va continua să ameninţe cu folosirea arsenalului nuclear al Rusiei în încercarea de a descuraja SUA și aliații săi în sprijinirea suplimentară a Ucrainei, scrie The Guardian. Schimbarea focusului către est și sud este cel mai probabil o tactică temporară mai degrabă decât o reducere permanentă a obiectivelor de război, a spus ea.

Liderul rus nu va folosi o armă nucleară până nu va vedea o amenințare existențială la adresa Rusiei sau a regimului său, a susținut Haines, care a adăugat că el ar putea vedea perspectiva înfrângerii în Ucraina ca fiind o astfel de amenințare.

„Credem că [percepția lui Putin despre o amenințare existențială] ar putea fi o un scenariu în care percepe că pierde războiul din Ucraina și că NATO, de fapt, fie intervine, fie este pe cale să intervină în acest context, ceea ce ar în mod evident, contribuie la percepția că el este pe cale să piardă războiul din Ucraina”, a declarat Haines în audierea comisiei.

Ea a adăugat că, cel mai probabil, într-un astfel de scenariu Putin va transmite un avertisment întregii lumi că utilizarea nucleară este iminentă.

„Există o mulțime de lucruri pe care le-ar face în contextul escaladării înainte de a ajunge la arme nucleare și, de asemenea, ar putea transmite un avertisment în acest sens, dincolo de ceea ce a făcut până acum”, a spus Haines.

Această semnalizare ar putea include un alt exercițiu nuclear la scară largă care implică dispersarea substanțială a rachetelor intercontinentale mobile, bombardamente grele și folosirea submarinelor strategice.

Evaluarea pe care șefii serviciilor de informații americane le-au făcut-o senatorilor a sugerat că Ucraina se confruntă cu perspectiva unui război de uzură. Ei au spus că Putin intenționează să cucerească regiunile Lugansk și Donețk plus o zonă tampon în jurul lor, pentru a asigura o legătură terestră către Crimeea. Strategia era să captureue Herson, la nord de Crimeea, pentru a asigura alimentarea cu apă a peninsulei.

Totuși, ambițiile sale nu s-au oprit aici. Haines a spus că există „indicii” că Putin dorește să extindă zona de legătură terestră până în Transnistria, regiunea Moldovei ocupată de Moscova, controlând astfel toată coasta Mării Negre a Ucrainei.

Haines a spus, însă, că Putin se va confrunta cu o sarcină dificilă și că extinderea zonei de uscat până în Transnistria, inclusiv capturarea Odesei, nu va fi posibilă fără o mobilizare completă. Ea a adăugat că capturarea Donbasului plus o zonă tampon este puțin probabilă în următoarele câteva săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite