Scenariul dublării salariilor stârneşte nedumerire în coaliţia de guvernare.”Probabil e o greşeală de comunicare”.Reacţia ministrului Muncii

6 martie 2017, 17:59

Scenariul anunţat de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: salariile de la stat de până în 4.000 de lei se vor dubla, iar cele peste această sumă ar urma să crească cu 45%.

Planurile Olguţei Vasilescu sunt puse sub semnul întrebării chiar de social democraţi.

„Eu vă recomand să citiţi programul de guvernare. Acolo este scris foarte clar că în 4 ani de zile creşterea va fi, în medie, de 46%. Chestiunea cu dublarea nu ştiu de unde a ieşit, probabil e o greşeală de comunicare”, a declarat Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor.

„Dacă vorbim de cei care au acum 1.000 de lei net, probabil că dublarea va fi realistă. Dar pentru cei care au peste 2 mii, 3 mii de lei, va fi imposibil să o facem”, a adăugat el.

Declaraţia a fost făcută chiar în ziua în care au început discuţiile cu sindicatele din Ordine publică şi Sănătate pe legea salarizării unitare.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Cred că ar fi trebuit o precizare pentru opinia publică. Aceste majorări de salarii bănuiesc că nu vor fi făcute dintr-odată pentru că evident, bugetul cred că nu poate să susţină„.

După primele negocieri cu sindicatele, ministrul pentru Dialog social, Gabriel Petrea, a prezentat însă alte date: „Vorbim despre o dublare în medie, pentru că n-o să dublăm şi salariul de o mie de lei, 1.450 de lei brut, şi cel de 4 mii de lei. (…) Vor fi creşteri şi peste 200% acolo unde salariile erau foarte mici şi unde nu s-a mai intervenit de ani de zile„.

Într-o postare pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu a explicat luni seară că „creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la suta în medie, sunt exact cum scrie in programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații in care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasa la alta”.

„De altfel, observ ca rugămintea ca anexa cu salariile din Armata și Ordine publica sa nu fie data presei pana nu devine finala ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat și a ‘scăpat’ in presa. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile pana in 2021. Cu precizarea ca anexa nu e finala, pana nu avem acordul final cu sindicatele și nu se aproba in parlament. P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare”, a adăugat ministrul Muncii pe pagina de socializare.

Programul de guvernare al PSD prevede o creştere salarială în medie cu 56% pentru bugetari, în 3 etape, până în 2020.

Coaliţia majoritară speră ca legea salarizării unitare a bugetarilor să intre în dezbatere parlamentară în aproximativ 3 săptămâni, iar de la 1 iulie să intre în vigoare.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite