Scenarii privind criza politică din Italia. Draghi, între demisie, alegeri anticipate și impactul economic al unei crize politice. Dacă s-ar merge acum la vot, primul în preferințele italienilor ar fi un partid naționalist și neofascist

15 iulie 2022, 22:52

În Parlament, Mario Draghi poate susține că decizia de a demisiona este definitivă sau ar putea solicita din nou votul de încredere al partidelor.

Fără Mișcarea 5 Stele, care nu îl mai susține, ar putea obține o majoritate, însă doar cu voturile partidelor de dreapta.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia:Este posibil să se ajungă la o majoritate care să îl susțină pe Mario Draghi și asta pentru că organizarea alegerilor anticipate ar putea dura și câteva luni, timp în care foarte mulți bani ar fi blocați, nu s-ar mai putea acorda ajutoarele de la stat pentru a frâna creșterea prețurilor, iar criza economică s-ar adânci„.

Totul a pornit după ce partidul lui Giuseppe Conte, predecesorul lui Draghi, nu a participat la votul unui decret menit să acorde 23 de miliarde de euro familiilor și companiilor.

În acest moment, inflația în Italia a ajuns la 8%, nivel care nu a mai fost atins din 1986.

Alberta Forgiarini, corespondent TVR în Italia:Dacă în acest moment s-ar merge la vot, primul în preferințele italienilor ar fi Fratelli d’Italia, un partid naționalist și neofascist. Formațiunea politică este condusă de Giorgia Meloni, care este de altfel și singura femeie lider al unui partid european, Partidul Conservatorilor și Reformiștilor„.

Alegerile în Italia ar trebui să aibă loc în luna mai, anul viitor. În cazul anticipatelor, acestea nu s-ar putea organiza mai devreme de luna octombrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite