Scannere defecte la vamă

Scannerele performante de la vămile noastre sunt extraordinare, dar lipsesc cu desăvârşire! Avem 15 astfel de instalaţii, dar toate sunt defecte. Numai la Constanţa funcţionează un scanner, dar acesta aparţine administraţie porturilor. În rest, vameşii s-au întors în timp: controlează TIR-urile cu ajutorul câinilor.

22 Aprilie 2017, 20:18 (actualizat 22 Aprilie 2017, 20:23) |
Scannere defecte la vamă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Singurul scanner functional este în portul Constanța și nu aparține autorității vamale, ci administraţiei porturilor maritime. Între timp, scanerul mobil al vămii zace în curte. Iar echipamentul electronic aferent este închis într-o rulotă. Alte 14 aparate sunt într-o situaţie asemănătoare, la alte puncte de frontieră. Toate au fost cumpărate pentru a eficientiza verificările, întrucât traficul de mărfuri, droguri, carne vie sau migranţi se face inclusiv cu tirurile.

Sindicaliştii spun că aparatele care zac nefolosite sunt defecte. Iar reparaţiile se fac mai greu, pentru că administraţia vamală nu mai este o structură de sine stătătoare.

Probleme sunt şi cu echipele canine, pentru că în multe cazuri patrupedele trebuie înlocuite. În plus, sindicaliştii se plâng că din 2011, numărul vameşilor s-a înjumătăţit, că spaţiile de control sunt necorespunzătoare, iar salariile mici. Premierul Sorin Grindeanu spune că ştie de această situaţie, la fel şi de cea de la ANAF, instituţie de care aparţine administraţia vamală.

Premierul spune că aşteaptă, săptămâna viitoare, soluţii de la cei care răspund de situaţia din vămi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI