Scandalul submarinelor | Premierul Australiei, acuzat de Macron că l-a mințit, susţine că „nu crede” că a minţit vreodată în viaţa publică

Emmanuel Macron și Scott Morrison
Emmanuel Macron și Scott Morrison
12 noiembrie 2021, 09:54

Întrebat dacă a minţit vreodată în viaţa sa publică, Morrison a răspuns unui jurnalist al postului de radio 3AW din Melbourne: „Nu cred (să fi minţit, n.r), nu, nu”.

Macron l-a acuzat recent pe şeful guvernului australian că l-a minţit pe faţă cu privire la un contract de 55 de miliarde de euro pentru achiziţia a 12 submarine, contract abandonat fără avertisment în septembrie. Preşedintele francez a descoperit în ultimul moment că Australia negociase în secret un acord pentru submarine cu propulsie nucleară cu SUA şi Regatul Unit.

„Ştiu” că Scott Morrison m-a minţit, a afirmat Macron la începutul acestei luni, în faţa unor jurnalişti australieni.

Predecesorul şi rivalul lui Scott Morrison din Partidul Liberal, Malcolm Turnbull, a alimentat controversa, afirmând că Morrison avea reputaţia că minte.

Sinceritatea premierului a devenit un subiect major de dezbatere pe scena politica australiană şi un punct vulnerabil pentru Morrison, care ar putea candida pentru un al doilea mandat în alegerile din luna mai anul viitor.

Însă Morrison a expediat întrebarea: „Am învăţat, vreme de o lungă perioadă, că în viaţa publică trebuie să ai pielea tăbăcită”.

Şeful guvernului australian susţine că aceste acuzaţii nu l-au afectat şi că el este sigur că a luat decizia bună atunci când a rupt angajamentul cu privire la submarinele franceze, pentru a asigura apărarea naţională a ţării sale.

„Nu am fost impresionat de faptul că aceasta ar putea deranja unele persoane şi alimenta unele susceptibilităţi”, a insistat Scott Morrison, subliniind că tehnologia americană de submarine cu propulsie nucleară nu a fost pusă la dispoziţia vreunei alte ţări după 1958.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite