Scandalul radiaţiilor de la Muzeul de Geologie: Măsurătorile indică valori normale ale radioactivităţii. Muzeul a fost temporar închis

14 februarie 2017, 12:33

Ştirea despre radiaţii extrem de periculoase la Muzeul de Geologie din Capitală, publicată pe site-ul jurnalistului Cătălin Tolontan, a alertat astăzi toate instituţiile responsabile. Gazetarul preciza inclusiv că angajaţi ai muzeului au murit ori sunt grav bolnavi din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor. Ulterior, Tolontan a revenit asupra datelor şi şi-a cerut scuze: radiaţiile nu ar fi de sute de mii de ori mai mari decât cele normale, ci doar de două sute de ori, dar tot periculoase. Conducerea muzeului susţine că sursele radioactive nu sunt un pericol. Am fost şi noi să facem măsurători la Muzeul de Geologie.

Datele anunţate iniţial pe internet, erau apocaliptice: radiaţii ca în sarcofagul centralei de la Cernobîl. Iar cifrele ar fi fost preluate dintr-un raport de sănătate publică, ascuns.  Sursele emisiilor s-ar afla sub o prelată, în curtea muzeului şi într-un depozit subteran. Echipa TVR a ajuns prima la faţa locului, cu un contor Geiger pentru măsurarea radiaţiilor gamma.  La 10 metri de fosile şi de intrarea în depozit radiaţiile sunt normale.

Ulterior, au ajuns şi echipe de specialişti de la Ministerul Mediului şi au măsurat radiaţiile în jurul muzeului. Ne-au confirmat că înregistrările aparatelor arătau valori normale.

Muzeul va fi redeschis miercuri.

ORA 14:50 Jurnalistul Cătălin Tolontan revine cu o rectificare: ziarul a preluat cifre eronate din raportul oficial, dar cu toate astea radiaţii mult mărite există la Muzeul de Geologie şi conducerea a ascuns acest lucru.

„Documentul are o eroare de redactare care a împins și ziarul la comparații exagerate. Pentru ele ne cerem scuze! Concluziile sunt însă neschimbate: radiațiile mult mărite există și au fost ținute secrete”, a precizat jurnalistul Cătălin Tolontan, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit informaţiilor publicate iniţial de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, la doar doi paşi de clădirea Guvernului, radiaţiile ar fi de 200.000 de ori mai mari decât dozele admise. Iar asta din cauza unor fosile de mamut şi a mai multor roci păstrate necorespunzător la Muzeul de Geologie din Capitală. Potrivit acestora, zona ar fi radiată de 100 de ori mai mult decât Cernobîlul.

Măsurătorile de până acum ale inspectorilor de la Garda de Mediu, precum şi testul făcut de jurnalistul TVR Cristian Răuţu cu un contor Geiger, indică valori normale ale radioactivităţii în zona muzeului.

ORA 14:00 Inspectorii Gărzii de Mediu au măsurat radiaţiile pe aleea de lângă gard, iar valorile sunt normale. Nu au vrut să comunice datele înregistrate jurnaliştilor TVR. Au spus că vor strânge datele înregistrate de aparate şi le vor anunţa ulterior.

Un laborator mobil pentru măsurători, format dintr-o echipă mixtă a Gărzii Naţionale de Mediu şi a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, a fost trimis la faţa locului. Această echipă efectuează măsurători în jurul Muzeului. Ne-au spus că tot ce au măsurat până acum este la nivelul admis şi că nu reprezintă un pericol, a transmis corespondentul TVR Camelia Csiki pentru Telejurnalul de la ora 14:00.

ORA 13:00 Muzeul de Geologie a fost închis. Este singura măsură pe care a luat-o conducerea. La faţa locului a venit o echipă a ISU şi o alta de la Comisia Naţională pentru Centrul Activităţilor Nucleare, care îşi fac propriile anchete. La Muzeul Cercetării este o şedinţă, în care se discută despre cât de gravă este această situaţie. Directoarea nu a făcut nicio declaraţie, a transmis corespondentul TVR Camelia Csiki pentru Telejurnalul de la ora 13:00.

Jurnalistul TVR Cristian Răuţu a făcut un test cu un contor Geiger în zona Muzeului de Geologie. Trecând prin faţa Muzeului de Geologie sau vizitând Muzeul Ţăranului Român sau pentru elevii Şcolii 11, toată lumea este în siguranţă. Însă, în spate, în partea stângă a Muzeului, unde se află acele fosile de mamut, radiaţiile sunt cam cu 50% mai mari, totuşi în limite admisibile, a precizat Cristian Răuţu.

Potrivit tolo.ro, mai mulţi angajați ai Muzeului de Geologie se plâng că le cad părul și dinții, şi ca zece dintre ei au fost diagnosticați cu cancer. Niciuna dintre aceste informaţii nu ne-a fost confirmată de conducerea Muzeului, însă în urmă cu două zile, după ce s-a aflat de investigația realizată de jurnalişti, directorul Institutului Geologic Român, de care aparţine muzeul, a fost demis, a transmis Camelia Csiki, în Telejurnal.

Potrivit sursei citate, directoarea Muzeului avea stiinţă de această situaţie gravă, încă de acum zece luni, în urma unui raport de sănătate publică, realizat la Muzeului de Geologie, pe care conducerea instituţiei l-a ascuns.

Una dintre zonele afectate se află chiar în curtea Muzeului de Geologie, unde sunt depozitate materialele radioactive doar sub o prelată. Zona nu este izolată şi până astăzi, când accesul a fost restricţionat pentru că informaţiile au ajuns în presă, aici veneau copii. Zona se află chiar în Parcul Kiselleff din Capitală.

(w460) Mamut radi

Situaţia cea mai gravă este însă în depozitul subteran al Muzeului. Acolo sunt depozitate minerale ce au conținuturi semnificative de elemente radioactive – care pot ajunge la de 20.000 de ori față de radiația admisă. Mai multe instituţii s-au sesizat şi au deschis anchete pentru a vedea dacă cele sesizate de jurnalistul Cătălin Tolontan se adeveresc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite