Scandalul poluării din București continuă. Gabriela Firea dă vina pe ELCEN, ministrul Mediului și reprezentanții companiei neagă acuzațiile

7 martie 2020, 21:12

Sufocat de gunoaie, aşa arată acest teren din zona Giuleşti din Capitală, unde două zile la rând au luat foc deșeuri și cauciucuri. Munţii de gunoaie au început să apară acum câteva luni, spun cei din zonă.

Societatea de care aparţine terenul se află în insolvenţă.

Administratorul judiciar al acestui amplasament a mai fost sancţionat şi în 2019 de Garda de Mediu, cu o amendă de 50.000 de lei. Tot atunci i s-a pus în vedere să cureţe locul şi să aibă grijă ca acesta să nu mai devină o groapă de gunoi. Cât de bine a curăţat şi cât de mult s-a implicat se vede cu ochiul liber.

Între timp, continuă războiul declaraţiilor între ministrul interimar al Mediului şi primarul general al Capitalei pe tema poluarii excesive de la începutul săptămânii, din București.

Gabriela Firea i-a cerut demisia ministrului şi spune că vinovat de poluare este CET Grozăveşti.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: „Pot să declar şi am dovezi: poluarea imensă a apărut ca urmare a faptului că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din Bucureşti, cel care a poluat cel mai mult şi a dat peste cap calitatea aerului din Bucureşti fiind CET Grozăveşti”.

Nu de aceeaşi părere este ministrul Mediului.

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului: Cei de la CET Grozăveşti au ars o cantitate de păcură nesemnificativă pentru nivelul poluării din Bucureşti.

Reprezentanţii ELCEN au transmis că între 27 februarie și 3 martie, folosirea păcurii a reprezentat doar 1,2% la nivelul centralelor faţă de nivelul de poluare record înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni, 800% peste limitele maxime admise.

„Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură şi poluarea excesivă înregistrată în Bucureşti de staţiile de monitorizare”, au transmis reprezentanții societății.

Luni vor fi prezentate rezultatele controlului făcut de Garda de Mediu la cei peste o sută de operatori autorizaţi din Bucureşti şi Ilfov care au procese de ardere.

Ministrul interimar al Mediului a anunţat că Garda de Mediu a amendat Primăria Capitalei și primăriile de sector cu peste 52.500 de lei pentru nerespectarea angajamentelor din Planul Integrat de Calitate a Aerului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite