Scandalul ouălor contaminate cu fipronil, un insecticid puternic, se extinde şi afectează acum 17 ţări

13 august 2017, 22:06

Fipronilul, un insecticid puternic, este acceptat pentru deparazitarea animalelor de companie, dar utilizarea lui este interzisă în fermele în care se cresc animale pentru industria alimentară.

Martin van den Berg, expert în toxicologie, Universitatea din Utrecht: “Fipronilul este foarte persistent. Rămâne multă vreme în mediul înconjurător, de exemplu, în fermele de păsări. Se dizolvă foarte bine în grăsime. Aceasta înseamnă că, dacă ajunge în alimentele păsărilor sau porcilor, se acumulează, este stabil şi concentraţia sa în carnea animalelor va fi din ce în ce mai mare. Deci, înghiţim fipronil şi din carnea de pui, şi din ouă”.

Olandezul Martin van den Berg, expert în toxicologie la Universitatea din Utrecht, spune că temperaturile la care se gătesc ouăle, prin fierbere sau prăjire, sunt prea scăzute pentru a distruge insecticidul. Concentraţia maximă admisă de fipronil este de 0,005 mg la kilogram.

Martin van den Berg, expert în toxicologie, Universitatea din Utrecht: “În general, concentrațiile găsite în ouă nu duc la toxicitate acută, la toxicitate directă. Dar, dacă se consumă doze ridicate, apare toxicitatea. Ar trebui ca persoana în cauză să consume intenţionat. Totuşi, în general, oamenii îşi revin, nu există efecte permanente”.

La sfârşitul lunii trecute, Autoritatea pentru Securitate Alimentară din Olanda a anunţat că au fost găsite ouă contaminate în 147 de ferme. Concentraţia de fipronil era suficient de mare pentru a afecta adulţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă