Scandalul ouălor contaminate cu fipronil, un insecticid puternic, se extinde şi afectează acum 17 ţări

Marea Britanie a anunţat că, între mai şi iunie, au fost importate 700.000 de ouă cu posibil risc toxic. Majoritatea au fost consumate deja, dar nu este exclus ca o parte dintre ele să fi fost folosite în produse derivate: salate, maioneză, produse de patiserie.

13 August 2017, 22:06 (actualizat 13 August 2017, 22:16) |

Fipronilul, un insecticid puternic, este acceptat pentru deparazitarea animalelor de companie, dar utilizarea lui este interzisă în fermele în care se cresc animale pentru industria alimentară.

Martin van den Berg, expert în toxicologie, Universitatea din Utrecht: “Fipronilul este foarte persistent. Rămâne multă vreme în mediul înconjurător, de exemplu, în fermele de păsări. Se dizolvă foarte bine în grăsime. Aceasta înseamnă că, dacă ajunge în alimentele păsărilor sau porcilor, se acumulează, este stabil şi concentraţia sa în carnea animalelor va fi din ce în ce mai mare. Deci, înghiţim fipronil şi din carnea de pui, şi din ouă”.

Olandezul Martin van den Berg, expert în toxicologie la Universitatea din Utrecht, spune că temperaturile la care se gătesc ouăle, prin fierbere sau prăjire, sunt prea scăzute pentru a distruge insecticidul. Concentraţia maximă admisă de fipronil este de 0,005 mg la kilogram.

Martin van den Berg, expert în toxicologie, Universitatea din Utrecht: “În general, concentrațiile găsite în ouă nu duc la toxicitate acută, la toxicitate directă. Dar, dacă se consumă doze ridicate, apare toxicitatea. Ar trebui ca persoana în cauză să consume intenţionat. Totuşi, în general, oamenii îşi revin, nu există efecte permanente”.

La sfârşitul lunii trecute, Autoritatea pentru Securitate Alimentară din Olanda a anunţat că au fost găsite ouă contaminate în 147 de ferme. Concentraţia de fipronil era suficient de mare pentru a afecta adulţii.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI