Scandalul înregistrărilor cu Kovesi. DNA spune că unele fragmente nu îi aparțin procurorului șef. Parchetul General a deschis dosar penal

19 iunie 2017, 13:25

ACTUALIZARE „Ca urmare a sesizării transmise de către Direcția Națională Anticorupție, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii prev. de art. 268 alin. 2 din Codul penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare, constând în producerea sau ticluirea de probe nereale în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârșirea acesteia de către o anumită persoană„, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

ACTUALIZARE Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.268 alin.2 Cod Penal, respectiv inducerea în eroarea organelor judiciare. Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false și anume că procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens„, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

–  DNA a sesizat și Inspecţia Judiciară. „Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat şi Inspecţia Judiciară, exprimându-şi convingerea că în cadrul Inspecţiei Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilaţie de înregistrări a fost confecţionată şi utilizată în scopul evident de a crea o percepţie falsă faţă de modul în care se desfăşoară activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege„, se arată în comunicat.

– De asemenea, procurorii  DNA s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii de folosire în mod direct și indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Înregistrările au fost făcute în timpul unei ședințe a Laurei Codruța Kovesi cu procurorii din secția a 2-a a DNA. Întâlnirea a avut loc în luna aprilie, însă înregistrările au fosta date publicitatii abia acum. La un moment dat se aude cum Kovesi i se adresează procurorului Jean Uncheșelu.

DNA susține, într-un comunicat despre acest fragment, că este o înregistrare trucată: „Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin și care sunt menite să distorsioneze grav conținutul celor spuse”,  a precizat biroul de presă al instituției.

Încă de duminică seara, ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a declarat că va sesiza Inspecția Judiciară a CSM.

Într-un alt fragment al înregistrării, șefa DNA îi ceartă pe procurorii din subordine pentru că au încetinit motoarele și nu mai ies cu noi dosare.

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară și atribuite procurorului-șef al DNA,

Marți, șefa DNA a fost chemată la audieri la Comisia parlamentară de ancheta privind alegerile din 2009. În seara zilei de 6 decembrie 2009, când Traian Băsescu a câștigat președinția țării în detrimentul lui Mircea Geoană, Kovesi, pe atunci procuror general, ar fi participat la o cină acasă la generalul Gabriel Oprea, împreună cu șefii SRI, George Maior și Florian Coldea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite