Scandalul în sănătate continuă. Discuții contradictorii despre raportările de decese și constituirea grupurilor de lucru

19 aprilie 2021, 20:16

VLAD VOICULESCU, fost ministru al Sănătății (sursa: europafm.ro): “Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul de decese raportat în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebuie să raporteze toată lumea. Dacă ne uităm, de exemplu, la Spitalul Colentina, vedem că diferența e de sute de persoane – peste 500. Spitalul ROL 2, adică acea unitate militară din curtea Institutului Ana Aslan, acolo există, de asemenea, o diferenţă”.

Declarația fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost contrazisă imediat de Ministerul Apărării, care precizează că unitatea medicală de tratament ROL 2 a raportat toate decesele în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Aceleași precizări le-a făcut și Spitalul Colentina, care susține că raportările pot fi verificate cu ușurință de autoritățile competente.

Acuzațiile lansate de Vlad Voiculescu au venit imediat după demiterea de la Ministerul Sănătății. Voiculescu a declarat nu o dată că la nivelul ministerului există chiar un grup de lucru care ar fi verificat dacă raportările deceselor de Covid erau corecte. Dovada ar sta într-o decizie semnată de secretarul de stat Andreea Moldovan, datată 12 aprilie. Însă în registrul de intrări-ieșiri de la Ministerul Sănătății, decizia de înființare a grupului de lucru are același număr de înregistrare cu un alt document. Cele două acte fiind înregistrate cu pixul, pe pagini diferite.

Ministerul Sănătății a precizat că decizia emisă de Andreea Moldovan nu este un act administrativ, cu caracter normativ, și că documentul apărut în spațiul public nu a fost înregistrat la Guvern. La nivelul ministerului este constituit un grup de lucru, care verifică modul de raportare a deceselor Covid-19 și actele emise de fostul ministrul al Sănătății și secretarii de stat, în ultimele 4 luni.

FLORIN CÎȚU, premier: “Ne vom uita la toate documentele care au fost emise în ultima perioadă, pentru că deja avem două documente sau trei – unele dintre ele date în afara cadrului legislativ, altele au fost publicate în Monitorul Oficial. Înțeleg că avem o problemă cu documente publicate cu numere de telefon, ceea ce este o nebunie”.

Este vorba de un ordin de ministru publicat de Ministerul Sănătății în Monitorul Oficial, pe 13 aprilie, care conține o anexă cu numele și numerele de telefon a 500 de medici. Informații care încalcă securitatea datelor cu caracter personal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă