Scandalul imunoglobulinelor. Pacienții cu imunodeficiență primară sunt disperați că nu au tratament

E în continuare criză pe piața medicamentelor esențiale pentru bolnavii cu probleme grave de imunitate, după ce o femeie a murit dîn cauza lipsei tratamentului vital. Compania Națională Unifarm a livrat, azi-noapte, peste o mie de doze de imunoglobuline, comandate de mai multe spitale din țară. Dar dozele nu sunt recomandate pentru imunodeficiență primară. Între timp, fostul şi actualul ministru al sănătăţii se războiesc pe Facebook.

04 Decembrie 2017, 19:43 (actualizat 04 Decembrie 2017, 20:16) Știrile TVR |
Scandalul imunoglobulinelor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La 4 dimineaţa, primele doze de Pentaglobin din cele 2200 intrate în ţară în weekend, au plecat din depozitul Unifarm spre spitale.

Otilia Stanga, vicepreședinte Asociația pacienților cu imunodeficiențe primare: "Pe noi, pe pacienţii cu imunodeficienţe primare, nu ne ajută în niciun fel".

Pentaglobinul este recomandat doar în infecţii severe. Îi poate salva pe cei care fac septicemie. A ajuns însă prea târziu pentru pacienta de 69 de ani care a făcut infecţie generalizată şi a murit, sâmbătă, la Alba-Iulia, fiindcă nu a primit terapia vitală. Nu poate însă înlocui medicamentul care trebuie dat preventiv celor cu imunodeficienţe primare.

Dr. Alexis Cochino, specialist imunologie și alergologie, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului: "În loc să trebuiască să vii o dată pe lună la spital, trebuie să vii o dată pe săptămână. În loc să stai la perfuzie 3-4 ore, trebuie să stai 12-16 ore. Pot să apară orice fel de probleme".

"E viaţa unui copil".

Intratect e medicamentul care-l protejează pe Andrei, băiatul de 15 ani al familiei Ienea. Imunologii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului au micșorat dozele pentru pacienții stabili, ca să aibă rezerve pentru urgenţe. În ţară mai sunt doar 1700 de flacoane.

"E chestie de viaţă şi de moarte".

La Cluj, medicii care ar fi trebuit să o preia pe femeia decedată în judeţul Alba spun că nu au primit imunoglobulină, săptămâna trecută. Colegii de la spitalul judeţean din oraş declaraseră că le-au trimis doze miercuri.

Prof. univ. dr. Diana Deleanu, șef secție Interne, Institutul regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj: "Acum am primit de la alte spitale, respectiv de la spitalul județean, pentru doi pacienți pe care-i aveam în programul nostru şi astăzi le-am administrat".

Unii pacienţi cu probleme genetice de imunitate au intrat în depresie după veştile despre criza de imunoglobuline. Medicii spun că au fost cazuri care chiar au încercat să se sinucidă.

Criza a pornit în 2015, după ce preţul medicamentelor a fost redus la cel mai mic nivel din Europa. Rând pe rând, producătorii s-au retras de pe piaţă.

Adrian Ionel, președintele C.A.UNIFARM: "Am avut negocieri foarte intense cu cei de la Biotest şi abia am reuşit să-i ţinem aceşti doi ani în ţară. Ne-au dat toată producţia lor şi tot ce-au putut strânge din alte țări. În iunie am informat că nu mai putem livra decât la capacitatea de 25 la sută Intratect".

Potrivit unor surse TVR, încă din septembrie, anul trecut, problema imunoglobulinelor era cunoscută în comisiile Ministerului Sănătăţii.

După ce un om a murit fiindcă nu a primit terapia vitală, fostul şi actualul ministru și-au aruncat vorbe grele pe Facebook. Vlad Voiculescu a acuzat de orgoliu criminal actualul guvern, pe motiv că a anulat şi nu a mai reintrodus lista medicamentelor esenţiale, adoptată în mandatul său. Aceasta permitea preţuri mai atractive pentru producători. În schimb, Florian Bodog a scris că el i-a convins pe producători să mai aducă doze. L-a acuzat pe fostul ministru că nu a făcut nimic.

Adrian Ionel, președintele C.A.UNIFARM: "Principala nemulțumire a tuturor producătorilor e taxa clawback".

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: "Clawback-ul este un mecanism complex care ne asigură că bugetul medicamentelor nu este depăşit".

Potrivit Unifarm, imunoglobulinele comandate acum câteva luni au ajuns târziu fiindcă agenţia germană a medicamentului a eliberat greu certificatul de calitate pentru export. Compania a primit asigurări că, într-o săptămână, va recepţiona 900 de flacoane pentru pacienţii cu probleme genetice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI