Scandalul gunoaielor din Sectorul 1: Prefectul Capitalei a anunțat că Primăria de sector își asumă plata directă a sortatorilor de deșeuri

10 iunie 2021, 14:00

Datoriile pentru care a fost dată în judecată de firma de salubritate sunt în jur de 120 de milioane de lei iar magistrații au admis astăzi executarea silită a Primăriei Sectorului 1.

Clotilde Armand mai încearcă o soluție în scandalul cu Romprest. Va plăti doar 4 milioane de lei direct la cei 3 sortatori cu care lucrează sectorul 1.

Comisarii de la Garda de Mediu, ultimii așteptați să se pronunțe asupra gravitații situației din sector, au decis că nu sunt motive sanitare care să facă necesară starea de alertă cerută de Clotilde Armand.

În luna februarie, primăria a plătit 14 din cele 100 de milioane de lei datorate companiei Romprest.

___________________________

„Sectorul 1 a identificat o soluţie prin care va putea achita parţial sau chiar total poate datoriile pe care prestatorul le are către sortatori, în aşa fel încât să nu mai existe un blocaj”, a anunțat joi după-amiază prefectul Capitalei, Alin Stoica.

„Sectorul 1 îşi asumă plata sortatorilor în mod direct, în aşa fel încât să degreveze prestatorul de această obligaţie şi să-i permită să presteze serviciul fără niciun fel de opriri. Prestatorul, sunt sigur, va aprecia acest gest şi îşi va desfăşura serviciile în continuare, fără niciun fel de probleme”, a declarat prefectul Capitalei după o ședință cu responsabilii din domeniu, citat de Agerpres.

„Înţeleg că prestatorul este pe străzi şi îşi îndeplineşte obligaţiile”, a adăugat el, într-o declarație de presă.

Prefectul a anunțat inițial că nu poate aproba instituirea stării de alertă în zonă, aşa cum a cerut primarul Clotilde Armand.

Decizia a venit după mai multe controale făcute de DSP și de Garda de Mediu. Potrivit prefectului, anchetele și toate investigațiile făcute până acum de DSP și de Garda de Mediu nu indică faptul că aceste gunoaie lăsate pe străzi sunt o amenințare pentru sănătatea publică, așadar, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu va putea să instituie starea de alertă, a transmis Vlad Ungar, jurnalist TVR, pentru Telejurnal.

La Prefectura Capitalei au fost chemați reprezentanții Gărzii de Mediu, iar prefectul a încercat să medieze situația și să găsească o soluție, fiindcă tot nu există o înțelegere între firma care ar trebui să ridice gunoiul și Primăria Sectorului 1.

Potrivit unor informații venite pe surse, comisarii Gărzii de Mediu ar vrea să sancționeze, pe de o parte, firma de salubritate, pentru că nu ar avea toate autorizațiile, dar și pe Primăria Sectorului 1, pentru că nu ar fi asigurat serviciul de salubritate.

Între timp, sunt în continuare familii care stau cu gunoiul la ușă.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica: „Am primit documentații parțiale de la DSP, Autoritatea de Mediu și Garda de Mediu în dimineața aceasta. Din notele de constatare primite de la aceste autorități, nu rezultă că ar exista un pericol iminent, drept pentru care nu este întrunită a doua condiție din lege pentru acordul cu privire la starea de alertă. Deci, în acest moment, autoritățile responsabile în domeniul sanitar și de mediu nu consideră că amenințarea este suficient de gravă la adresa locuitorilor, încât să se poată institui măsuri de urgență sau excepționale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite