Scandalul Facebook – Cambridge Analytica. Datele a 87 de milioane de oameni au fost furate

5 aprilie 2018, 10:00

Întreaga controversă este centrată pe modalitatea în care datele personale şi uneori chiar opiniile sau obiceiurile online ale utilizatorilor au ajuns pe serverele de consultanţă Cambridge Analytica.

Compania are legături cu administraţiile de la Londra şi Washington şi este acuzată că s-a folosit de utilizatori de Facebook fără ştirea acestora în influenţarea unor opinii politice – inclusiv în cele mai recente alegeri prezidenţiale americane.

Christopher Wylie fost director de cercetare la Cambridge Analytica:  Lor nu le pasă dacă ce fac este legal, câtă vreme metodă este eficientă. S-a vorbit multe despre date, despre utilizatori, dar în principiu este vorba despre o companie prezentă peste tot în lume, care subminează mari instituţii ale unor ţări care încearcă să dezvolte acele instituţii.

La rândul său, compania Facebook este învinuită că, într-un fel sau altul, a transmis profilele utilizatorilor către Cambridge Analytica. Afectați ar fi aproape 87 de milioane de oameni, vasta majoritate a acestora sunt din Statele Unite.

Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul Facebook: Nu ne-am concentrat destul pe prevenirea abuzurilor, la cum ar putea fi folosite instrumentele reţelei pentru a face şi rău. Şi e valabil şi pentru „fake news”, intervenţiile străine în alegeri, instigarea la ură, protecţia datelor utilizatorilor şi dezvoltatorilor. Nu am avut o viziune suficient de bună asupra responsabilităţilor noastre. A fost o greşeală uriaşă. A fost greşeala mea.

Mark Zuckerberg va fi audiat pe aceste teme în Congres, peste câteva zile – anterior el refuzase să participe la o convocare similară în parlamentul britanic. Luni, toţi utilizatorii Facebook vor primi o notificare despre aplicaţiile pe care le folosesc şi informaţiile pe care aceştia le au despre ei – inclusic în ce priveşte Cambridge Analytica. Reţeaua de socializare are peste 2 miliarde de utilizatori, venituri de peste 40 de miliarde şi mai mult de 25 de mii de angajaţi în întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite