Scandalul din finala Ligii Campionilor declanșează o dezbatere aprinsă despre recunoașterea facială

„Summit”-ul sezonului sportiv din Europa, finala Ligii Campionilor de la Paris, a declanșat o dezbatere despre inteligența artificială (IA) și recunoașterea facială, se arată într-o analiză CEPA.

02 Iunie 2022, 11:16 (actualizat 02 Iunie 2022, 11:19) Știrile TVR |
Foto: CF Real Madrid/ Facebook

Încercările de a folosi „bilete false” au întârziat lovitura de start dintre Real Madrid și Liverpool cu ​​35 de minute. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe fanii rebeli. Mii de suporteri de la Liverpool cu ​​bilete valabile au stat la coadă ore întregi, având la dispoziție puține porți de intrare.

Haosul a redeschis o dezbatere despre recunoașterea facială.

Uniunea Europeană ia în considerare interzicerea acestei tehnici în viitorul său act privind inteligența artificială. Franța a interzis deja recunoașterea facială în spațiile publice, o poziție impusă din motive de confidențialitate de către agenția de confidențialitate a țării, CNIL.

Dar violența de pe Stade de France i-ar putea determina pe birocrații de la Bruxelles să se răzgândească.

„Acest tip de instituție prăfuită care interzice utilizarea recunoașterii faciale”

Primarul din Nisa, Christian Estrosi, un important politician conservator, spune că „ar dori să punem, în sfârșit, capăt a ceea ce CNIL ne interzice să facem, acest tip de instituție prăfuită care interzice utilizarea recunoașterii faciale”. Principalele autorități de fotbal din țară îl susțin, iar dezbaterea a luat amploare pe măsură ce Parisul se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de vară din 2024.

Poliția nu poate aresta 1.000 sau 2.000 de fani fără riscuri mari, spune Estrosi. Dar dacă fanii periculoși sunt identificați prin recunoaștere facială, „putem merge să-i ridicăm de acasă de la primele ore ale dimineții pentru a-i lua în custodie. Inteligența artificială își va juca din plin rolul.”

Susținătorii confidențialității nu sunt convinși. Tehnologia de recunoaștere facială a fost implementată în timpul finalei Ligii Campionilor din 2017 din Țara Galilor între Juventus și Real Madrid. Din cele 2.470 de alerte emise de programul de recunoaștere facială, doar 173 s-au dovedit a fi justificate – o rată de alerte false de 92%, se arată în analiza CEPA.

Deși legislația franceză și UE permit unele derogări de la interdicția recunoașterii faciale, în special din „motive importante de interes public”, identificarea suporterilor la intrarea pe stadion nu este inclusă. În februarie 2021, CNIL a avertizat clubul de fotbal FC Metz, fiindcă experimentase cu un sistem de recunoaștere facială pentru a monitoriza persoanele interzise de pe stadioane în cadrul unei campanii antiteroriste. Potrivit instituției de supraveghere a datelor, clubul nu avea dreptul de a-și baza sistemul pe datele biometrice ale oamenilor, care sunt considerate informații sensibile.

„Nu ar trebui să aruncăm copilul odată cu apa din baie”

Această dezbatere franceză va fi în curând în centrul scenei la Bruxelles. Consiliul UE și Parlamentul European examinează în prezent propunerea Comisiei Europene de a reglementa IA – în special, pentru a armoniza regulile de recunoaștere facială. Articolul V al propunerii interzice „utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanță «în timp real» în zone accesibile publicului în scopuri de aplicare a legii”, cu unele excepții.

Problema este acum dezbătută în Parlamentul European. În octombrie 2021, o majoritate covârșitoare a deputaților europeni a adoptat o rezoluție prin care a cerut interzicerea completă a acestei tehnologii, fără excepții.

Alți parlamentari, totuși, văd tehnologia ca pe o mare oportunitate de a preveni și combate delincvența și criminalitatea. „Nu ar trebui să aruncăm copilul odată cu apa din baie”, a spus deputatul creștin-democrat belgian Tom Vandenkendelaere în timpul dezbaterii asupra rezoluției. Parlamentarii conservatori au depus mai multe amendamente pentru a atenua rezoluția, propunând schimbarea unui moratoriu privind desfășurarea recunoașterii faciale în spațiile publice, cu o promisiune de „a asigura respectarea drepturilor fundamentale”.

Când vor avea loc negocierile finale asupra Legii IA, soarta recunoașterii faciale va fi una dintre dilemele-cheie. Real Madrid a câștigat Liga Campionilor anul acesta cu scorul strâns de 1-0. Decizia privind recunoașterea facială va fi la fel de aprig contestată, concluzionează CEPA.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPORT
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI