Scandalul „Cathedral Plaza”, faza pe avizul de demolare. De la Primărie la Ministerul Culturii

10 iulie 2017, 21:04

Primăria Bucureştiului susţine că nu poate demola colosul de 19 etaje, Cathedral Plaza, ridicat lângă biserica monument Sfântul Iosif. Spune că aşteaptă un aviz de la Ministerul Culturii, care poate fi eliberat numai după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Potrivit ministerului, “consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice însărcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere făcută în acest sens”. (Sursa: comunicat Primăria Capitalei).

Ministerul Culturii are însă o altă versiune. Nu a dat avizul pentru că nu ar fi primit toate actele.

O decizie judecătorească definitivă de acum 5 ani spune negru pe alb că municipalitatea este obligată  „să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei”.

De aceea, Arhiepiscopia Romano-Catolică nu înţelege de ce e nevoie de aviz de la Ministerul Culturii.

Municipalitatea invocă şi un alt motiv care ar împiedica demolarea: pe rolul instanțelor de judecată mai există și alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată.

Deşi am încercat în repetate rânduri să obţinem un punct de vedere de la proprietarul clădirii, acesta nu a fost de găsit.

Anterior, el a estimat că demolarea ar costa 73 de milioane de euro.

În schimb, Arhiepiscopia Romano-Catolică spune că preţul ar fi de 10 ori mai mic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă