Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
»
VIDEO ULTIMA EDIŢIE

Scandalul cărnii de cal: alimente naturale versus hrană industrializată

România a fost, fără nicio vină, personajul principal în scandalul cărnii de cal. Englezii s-au trezit că lasagna pe care o importau din Franţa conţine, în loc de vită, carne de cal. Despre alimentaţia corectă, ce e sănătos şi ce nu şi cum va fi viitorul omenirii fără hrană naturală, a vorbit la Ultima Ediţie dr. Gheorghe Mencinicopschi, invitatul lui Claudiu Lucaci.

17 Februarie 2013, 18:20 (actualizat 17 Februarie 2013, 19:47) |
Dezbatere despre carnea de cal, Ultima Editie (II)
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Dezbatere despre carnea de cal, Ultima Editie (II)
Mâncarea noastră a devenit o mâncare antropizată, artificială, prea industrializată, este părerea dr. Gheorghe Mencinicopschi, invitat la emisiunea Ultima Ediţie, în dezbaterea referitoarea la carnea de cal, moderată de Claudiu Lucaci.

"Pe plan nutriţional, mâncarea industrializată este o mâncare rafiinată, spoliată de nutrienţii esenţiali. Organismul nostru are nevoie în fiecare zi de minimum 50 de nutrienţi esenţiali, printre care aminoacizi esenţiali, vitamine liposolubile şi hidrosolubile, acizi graşi, minerali, antioxidanţi. Or, alimentele acestea prea rafinate nu le conţin", a explicat specialistul.

Mâncând numai alimente foarte industrializate, devitalizate, practic, moarte, asta generează, în patologia care ne caracaterizează, bolile cronice, care apar la vârste din ce în ce mai mici, a adăugat dr. Mencinicopschi.

Dacă nu ştim conţinutul a ceea ce mâncăm, apare intoleranţa psihică, spune doctorul Mencinicopschi, revenind la subiectul cărnii de cal.

"În tradiţia de consum a poporului român carnea de cal nu prea intră, aşa cum se întâmplă în Italia sau în Franţa. Dar dacă un român mănâncă un aliment, i-a plăcut, să zicem că e un hamburger, şi-apoi îi spui că a fost din cal, vă daţi seama ce se întâmplă?", a comentat dr. Mencinicopschi.

Care este esenţa mâncării româneşti şi cât am împrumutat de la alţii

VIDEO
Mâncăruri din bucătăria internaţională, în farfuriile românilor
Sarmaua concurează cu hamburgerul, ciulamaua cu puiul în cinci culori, iar tocăniţa cu shaorma.

Revoluţia din decembrie 89 ne-a schimbat şi gusturile culinare. Mai precis, ne-a deschis apetitul pentru bucătăriile internaţionale. Bucătari din întreaga lume au venit cu oferte inedite. Nu a contat doar preţul, ci şi calitatea. Dar, pentru curioşi, noile gusturi au fost pe primul loc.

Falafel, pacheţele de primăvară, urechi de lemn sau kebab, încet-încet au început să fie cuvinte tot mai des folosite şi, mai ales, preferate de noi.

La restaurantul libanez ne spune însuşi bucătarul care sunt cele mai comandate produse.

Mergem şi gustăm mâncarea unui alt continent. La doar 10 minute de mers cu maşina, ne pierdem în motive chinezeşti. Ne spune chiar bucătarul ce a gătit. În Bucureşti, cel mai vechi restaurant, cu pui îndrăgostit şi raţă cu portocale, a fost deschis în urmă cu 35 de ani.

Vorbim despre mâncare chinezească originală, de la mama ei. Neeuropenizată. În epoca modernă, de cele mai multe ori, reţeta se pierde pe drum şi mâncarea se adaptează în funcţie de ţara unde se deschide un nou restaurant chinezesc.

Replica locală este şi ea consistentă: Sarmale, mici, fasole cu ciolan.

Masă, ciorbă, perdea, ceai. Sunt doar 4 din cele peste 2.500 de cuvinte turceşti împrumutate de români. Dar ce se vinde cel mai bine la restaurantul turcesc?

Bucătarii străini s-au naturalizat deja în România. S-au adaptat. Şi, au deja preferinţe când vine vorba de bucătăria românească.

Chiar daca am spune "ba mâncarea mea e mai gustoasa şi originală", până la urmă, fiecare popor a "împrumutat", de la vecinii mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi, ce e mai bun. Nu se se ajunge la război dintr-o sarma.

Pe locul 3 în Europa la obezitate

VIDEO
Alimentele şi obiceiurile contemporane de nutriţie. Ultima Ediţie
Astăzi, interferenţele alimentare sunt foarte puternice, odată cu globalizarea, şi obiceiurile alimentare încep să fie distorsionate, a comentat dr. Mencinicopschi imaginile din reportaj.

"Este vorba şi de un stil de viaţă românesc. Dacă urmărim evoluţia supraponderalităţii şi obezităţii vom constata că acum 10 ani, eram pe locul 24, onorabil în ierarhia graşilor. Acum suntem pe locul 3 în Europa la obezitate", a spus specialistul.

Banca de seminţe nemodificate genetic

VIDEO
Banca de seminte nemodificate genetic
România are soluţia. Din păcate însă, nu ştie nimeni de ea. Reporterii Ştirilor TVR au găsit singurul loc unde sunt păstrate şi conservate seminţele nemodificate genetic.

Putem spune că cele 17.000 de probe diferite de seminţe de la banca genetică din Suceava reprezintă poliţa de asigurare pentru agricultura viitorului. Ce este interesant este că, oricine cere primeşte gratuit seminţe de acest tip tocmai în speranţa că vor veni vremurile în care agricultura va renunţa la plantele modificate genetic.

Seminţele care ne pot da legumele aşa cum au fost ele acum zeci de ani, folosite de generatii întregi de agricultori, sunt ţinute în viaţă la Suceava. Aici găsiţi roşiile, ardeii, castraveţii şi fasolea al căror gust vi-l amintiţi din copilărie.

Banca încă adună seminţe neatinse de modificărilor genetice. Sunt ţărani care încă au astfel de legume în grădină.

Cine vrea să mănânce sănătos nu trebuie decât să facă un drum până La Suceava.

Banca oferă gratuit seminţe pentru ca oamenii să-şi poată cultiva produse bio în grădinile proprii. Cele mai căutate sunt roşiile.

Este primul pas pentru ca, în următorii ani, legumele aromate şi delicioase de pe vremea bunicilor noştri să revină pe tarabe.

VIDEO
Dezbatere despre soiuri româneşti. Ultima Ediţie
Inima de bou este un soi stabil de roşie, rezistent la boli şi la dăunători, deci nu are nevoie de atâtea tratamente fitosanitare, a dat un exemplu dr. Mencinicopschi, cu legătură cu soiurile autohtone. Asta înseaamnă că roşia, pe lângă calităţile gustative, va avea şi una nutritită foarte mare.

Dar de ce nu vor românii să folosească aceste seminţe, mai ales că sunt gratis? - a întrebat Claudiu Lucaci. Pentru că productivitatea soiurilor ancestrale este foarte mică, i-a răspuns specialistul. Ele ies de pe piaţă.

La fel se întâmplă şi cu animalele.

Scandalul cărnii de cal. CONTEXT

VIDEO
Dezbatere despre carnea de cal. Ultima Editie (I)
România a fost, fără nicio vină, personajul principal în scandalul cărnii de cal. Englezii s-au trezit că lasagna pe care o importau din Franţa conţine, în loc de vită, carne de cal.

Presa britanică a găsit vinovatul de serviciu, România. Mesajul te făcea să crezi că barbarii de români ucid animale nobile precum caii şi mai fac şi evaziune fiscală pe seama lor.

Lucrurile s-au limpezit relativ repede. Nu noi, ci francezii au falsificat etichetele şi, uite aşa, carnea de vacă din lasagna a ajuns să conţină urme de cal.

Presa şi internetul chiar au început să ironizeze situaţia, dovadă este şi fotografia - o parodie după celebra brânză topită "La vache qui rit".

Reacţia românilor a venit, la început firavă, apoi din ce în ce mai percutantă.

Ambasadorul României în Marea Britanie a fost primul care a explicat la CNN de ce ţara noastră nu este de vină în scandalul cărnii de cal.

Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie: "Cred că, în primul rând, responsabilitatea de a informa publicul aparţine vânzătorului şi după aceea furnizorului produsului, care, la rândul lui, trebuie să verifice de la cine a cumpărat carnea tocată, pentru că aici este vorba de carne tocată. Nicio companie românească nu furnizează sau exportă carne tocată de niciun fel".

Din păcate, n-am primit până astăzi vreun răspuns din partea ambasadorului Marii Britanii, Martin Harris, referitor la acest incident în care România a fost acuzată pe nedrept.

Articole pe aceeaşi temă
 
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 18°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 16°C 14°C
CONSTANTA 18°C 17°C
CRAIOVA 22°C 16°C
BRASOV 17°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 22 Octombrie 2017, 04:18
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 20-10-2017
Deschidere: 8005.77
Maxim: 8035.27
Mimim: 7933.48
Variatie: -0.9%
TLV
2.29
2.8%
FP
0.84
0.24%
BRD
12.48
2.36%
SNG
31.90
0%
EL
13.00
0%
SNP
0.29
0.52%
COTE
106.00
0%
TGN
403.00
0.5%
DIGI
37.00
0.8%
SIF2
1.20
0.17%
ARHIVĂ ȘTIRI