Scandalul biocidelor se mută în laborator. Firma din Prahova spune că ministerul Sănătății știa din august 2018 de probleme

Scandalul dezinfectanților retrași continuă. Firma acuzată că a vândut spitalelor dezinfectanți ineficienți acuză laboratorul Centrului Național de Sănătate Publică din Iași, că a emis rezultate incorecte. Și asta, după ce propriile analize efectuate în Germania au arătat că produsele sunt conforme. Ancheta în cazul biocidelor a început după o plângere a ministerului Sănătății depusă în ianuarie la Parchet, deși rezultatele analizelor de la Iași erau gata încă din august 2018.

08 Aprilie 2019, 18:21 (actualizat 08 Aprilie 2019, 20:51) |
Scandalul biocidelor se mută în laborator
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 2017, după scandalul Hexifarma, ICECHIM s-a acreditat pentru analiza chimică a dezinfectanților. De atunci, nu a primit nicio comandă, nici de la autorități, nici de la spitale. O explicație ar fi aceea că legislația noastră nu prevede verificarea biocidelor odată ce au ajuns în piață.

Și dacă s-ar face o reverificare, analizele sunt concludente cu o singură condiție, spun specialiștii. Chiar dacă se duc în laboratoare diferite, substanțele trebuie prelevate din aceeași probă și NU din același lot.

În acest ultim caz, firma acuzată că a vândut spitalelor dezinfectanți ineficienți spune că autoritățile romane au implicat-o pe nedrept în scandalul biocidelor.

Inspectorii DSP au retras din peste 30 de spitale TRIOTON RAPID AFB după ce ministerul Sănătății a aflat că substanța nu este eficientă, la 5 luni după ce s-au făcut analizele.

Compania susține că probele trimise în Germania erau din loturile cu probleme, sigilate de DSP Prahova și toate analizele au ieșit conforme. Avocatul firmei spune că rezultatele laboratorului din Iași nu ar avea acreditare RENAR.

Conducerea Centrului Regional de Sănătate Publică Iași unde s-a efectuat analiza dezinfectanților nu a dorit să ne ofere un punct de vedere. Însă pe site-ul RENAR, laboratorul pentru Igiena Mediului apare acreditat pentru Determinarea eficacității fungicidelor cu aplicație în domeniul medical.

Substanța retrasă din spitale e folosită în săli de operație, dar și în saloanele bolnavilor pentru dezinfecția inclusiv a instrumentarului. În ancheta penală sunt vizate încă două produse ale unei firme din București.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI