Scandalul ajunge la Bruxelles. Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile din România. Joi, dezbatere pe tema justiţiei

1 februarie 2017, 13:25

ACTUALIZARE Telejurnal ora 19:00 Lucian Pîrvoiu: „Care vor fi acţiunile viitoare ale Comisiei? Se pot lua în calcul o serie de sancţiuni cum ar fi, de exemplu, suspendarea accesului la fonduri structurale?

Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene: „Am dori ca autorităţile române să ia act că este vorba despre o situaţie gravă şi că noi considerăm că regresul luptei anticorupţie nu este un lucru bun şi transmite un semnal foarte prost„.

Pentru dezbaterea pe tema justiţiei şi statului de drept din România care va avea loc joi, socialiştii au cerut ca, pe lângă dezbaterea generală, situaţia să fie discutată şi în Comisia de libertăţi civile, pe baza datelor culese de o misiune parlamentară care ar urma să vină la Bucureşti. Dezbaterea a fost iniţiată de popular europeni.

Liderul grupului PPE, Parlamentul European, Manfred Weber: „Guvernul trebuie să explice partenerilor europeni ce anume face pentru că nu este conform legislaţiei europene”.

ACTUALIZARE 17:15 Şi Parlamentul European este cu ochii pe România. Organizează joi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema justiţiei şi a statului de drept în România. Dezbaterea va avea loc în cadrul minisesiunii plenare a Parlamentului European care se desfăşoară în aceste zile.

ACTUALIZARE 13:25 „Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România”, anunţă într-o declaraţie comună preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans. În plus, Comisia Europeană „atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu Ordonanţele de Urgență privind Codul penal şi Legea cu privire la grațieri.” Textul mai spune că „ireversibilitatea progreselor din lupta împotriva corupției este esențială, pentru ca să fie luată în calcul eliminarea monitorizării prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare”.

România nu scapă de MCV. Menţiuni despre proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Recomandări

Astăzi este exact o săptămână de când Frans Timmermans avertiza că introducerea acestor ordonanţe nu vor face decât să întoarcă România cu ani de zile înapoi în ceea ce se numeşte lupta împotriva corupţiei. Exact la o săptămână, autorităţile de la Bucureşti fac acest gest care a iritat foarte tare Comisia Europeană, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

Frans Timmermans nu a confirmat că ar fi fost contactat de autorităţile de la Bucureşti în legătură cu aceste ordonanţe, deşi este o uzanţă să se comunice la nivel informal cu Comisia Europeană pe teme sensibile.

Din experienţa altor state care au intrat în vizorul CE, se poate ajunge până la sancţiuni – s-a discutat inclusiv de sancţiuni privind absorbţia fondurilor UE. Pericolul cel mai mare ar fi, în funcţie de locul unde se va ajunge, activarea Articolului 7* din Tratat.

Popularii europeni au cerut o dezbatere de urgenţă pe această situaţie în prima sesiune plenară a Parlamentului European de la Strasbourg. Urmează să aflăm în cursul zilei dacă se va aproba această discuţie, a mai transmis Lucian Pîrvoiu.

Textul integral al declaraţiei Comisiei Europene:

„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu sa fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România.

Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupției ca infracțiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare.

În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri”

Ordonanta de Urgentă pentru modificarea Codurilor Penale şi de Procedură Penală a fost publicată în Monitorul Oficial în doar câteva ore după ce Guvernul a adoptat-o, la scurt timp după miezul nopţii. Principalele modificări vizează abuzul în serviciu şi conflictul de interese, care sunt redefinite, dar şi favorizarea făptuitorului şi perioada maximă în care poate fi făcut denunţul penal.


––––––––––––-

* Articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2**, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3)În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.

Obligaţiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situaţie pentru statul membru respectiv.

(4)Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situaţiei care l-a determinat să impună măsurile respective.

** Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite