Scandal uriaș legat de transplanturi de organe în Bulgaria. Donatorii, cu o situație materială precară. Beneficiarii, persoane înstărite din străinătate

5 iunie 2021, 00:24

14 transplanturi de rinichi de la donatori vii la străini s-au făcut la spitalul Lozeneț din 2019 până la începutul acestei luni.

Donatorii au fost tineri din Republica Moldova și Ucraina.

Destinarii – așa susțineau documentele – erau unchii sau mătușile lor din Israel, Japonia, Oman. Bineînțeles că s-a dovedit că nu sunt rude.

Și problema e că legea din Bulgaria interzice transplanturile de la un donator viu la persoanele fără legătură de rudenie cu el. Tocmai pentru a se evita cumpărarea de organe.

Stoicio Kațarov, ministrul interimar al Sănătăţii: În unele cazuri, am primit informaţii din ţările de unde susţineau că provin destinatarii transplanturilor, Israel de exemplu, că aceştia îşi asumau identităţi false, nu erau cetăţenii respectivelor ţări.

Nu sunt singurele nereguli descoperite.

Investigațiile au scos la iveală și că nu se respectă ordinea de pe listele de transplant.

Când a devenit disponibil un ficat, l-a primit nu primul de pe listă, deși era perfect compatibil, ci al patrulea – care, întâmplător sau nu, avea o funcţie înaltă în administrația de stat.

Stoicio Kațarov, ministrul interimar al Sănătăţii: Erau trei pacienţi înaintea acestuia pe lista de aşteptare, primul dintre ei cu punctajul cel mai mare, de 54. El urma să fie transplantat de la donatorul respectiv la Spitalul Militar. În loc de operaţie, a primit un telefon.

Ministrul interimar al Sănătății, instalat luna trecută odată cu guvernul de tranziție, până la noi alegeri, spune că predecesorii săi cunoșteau probabil întreaga afacere.

Rămâne de clarificat cine a pus la punct o asemenea rețea. Cu ce documente au intrat donatorii și beneficiarii din stăinătate, în Bulgaria. Și care e prejudiciul adus Fondului național de asigurări de sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite