Scandal uriaș la Facebook. Un profesor rus născut în R. Moldova a sustras date personale ale utilizatorilor și le-a transmis unei companii

20 martie 2018, 21:24

Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a încalcat regulile platformei transmițând aceste date către Cambridge Analytica.

Christopher  Whylie,  fost angajat Cambridge Analytica: „Cred că e foarte important ca oamenii să înţeleagă că, Cambridge Analytica s-a desprins dintr-un grup, contractor militar, cu sediul la Londra. Creau algoritmuri prin care puteau fi analizate vulnerabilităţile mentale ale oamenilor şi apoi creau modele de răspândire a informaţiilor pe diverse canale online astfel încât oamenii vedeau peste tot lucruri care puteau fi sau nu adevărate. Este o campanie care a dus ştirile false la un alt nivel creând algoritmuri de difuzare.”

Profesorul Alexand Kogan, de la Universitatea Cambridge, născut în Republica Moldova și crescut la Moscova, și-a păstrat legăturile cu mediul academic rus și după emigrarea în Statele Unite. El a accesat datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, prin simpla crearea a unui chestionar completat de aproape 300 de mii de oameni.

Damian Collins, deputat britanic: „Utilizatorii Facebook din întreaga lume care urmăresc această poveste,  mulţi care nici măcar nu au auzit de Cambridge Analytica, sunt îngrijoraţi în legătură cu Facebook şi cum datele lor sunt luate de pe reţea şi cum sunt folosite.”

Facebook se apără și spune că totul a fost legal. Singurul lucru în neregulă este că a pus datele astfel obținute la dispoziția unor terți, inclusiv Cambridge Alaytica.

Compania în cauză a fost înfiițată de Steve Banon, fost consilier al lui Donald Trump și de un om de afaceri conservator, unul dintre pricipalii donatori ai Partidului Republican.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite