Scandal uriaș în Spania, după ce sute de cazuri de abuz sexual au fost recunoscute de preoți catolici, în urma unei anchete începute de presă și continuate de biserică

10 februarie 2023, 20:13

FERNANDO GARCIA, victimă: Preotul a venit la mine într-o zi ploioasă și mi-a spus să urc la el în cameră, să mă usuc. Atunci a început totul.

Așa sună mărturia uneia dintre cele 1.700 de victime ale abuzurilor sexuale comise de clerici ai bisericii catolice, care și-au spus povestea, mulți sub anonimat, în cadrul unei investigații jurnalistice începute în urmă cu 5 ani.

Julio Nunes, journalist El Pais: Totul a început după crearea unei adrese de mail a publicației El Pais. A fost cordonul ombilical care a creat o legătură între victime și cineva care să poată investiga și să le spună povestea.

Biserica catolică din Spania a deschis propriile investigații, în urma cărora au fost identificate peste 500 de cazuri de abuz.

Josecho Vera, director de comunicare Episcopia Catolică: Indiferent de ceea ce ar face societatea sau Biserica Catolică, durerea pe care o poartă în sufletele lor nu va dispărea și trebuie respectată. Biserica își dorește să se întâlnească cu fiecare victimă față în față, pentru a afla povestea lor, numele lor și să înțeleagă cum poate să îi ajute, din punct de vedere pastoral sau legal.

Angel Gabilondo, Avocatul Poporului: Este o investigație pentru victime, pentru a vedea că situația lor este cunoscută și se iau măsuri care impun asumarea responsabilității și îndreptarea faptelor.

Avocatul Poporului a început o anchetă independentă în martie anul trecut, care investighează cazurile de pedofilie din interiorul Bisericii Catolice. Este prima anchetă oficială a autorităților spaniole.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite