Scandal uriaș în Austria, după ce vicecancelarul Heinz-Christian Strache a fost filmat în timp ce negocia contracte de stat. Acesta a demisionat

18 mai 2019, 20:35

Heinz-Christian Strache și un alt politician din formațiunea de extremă-dreapta, Johann Gudenus, au fost filmați în timp ce negociau cu o femeie care s-a prezentat ca fiind nepoata unui oligarh rus.

Cei doi s-au oferit să furnizeze contracte de stat în schimbul banilor și a susținerii politice. Imaginile au fost filmate în 2017, cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare, și au fost difuzate acum de săptămânalul Der Spiegel și de cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Heinz -Christian Strache: „Trebuie să traduci. Sunt oameni foarte bogaţi. Plătesc între 500.000 şi 2.000.000 de euro”.

Johann Gudenus: „Pentru aceste alegeri?”

„Da. Dar nu plătesc direct la partid, ci unei fundaţii non-profit. Trebuie să explici asta”

„Le-am explicat deja”.

Strache: „Uite, ne vom ocupa de Strabag. Primul lucru pe care îl promit, dacă vom face parte din guvern, este că Strabag nu va mai primi comenzi. Apoi avem un volum uriaş de lucrări de infrastructură. Toate contractele pe care le primeşte acum Strabag le va primi firma voastră”.

Difuzarea filmulețului a agravat disputa dintre Partidul Poporului, de centru-dreapta, condus de cancelarul Sebastian Kurz, și Partidul Libertății. După 24 de ore, Strache și-a anunțat demisia.

Heinz -Christian Strache: „Comentariile mele au fost catastrofale şi jignitoare. Îmi cer scuze celor pe care i-am discreditat şi insultat cu declaraţiile mele negândite. De asemenea, Cancelarului Federal, pentru care am provocat zvonuri neverificate şi murdare”.

Pamela Rendi-Wagner, liderul social-democraților: „Acest lucru este monstruos, este fără precedent în A Două Republică, iar aceste fapte vor fi baza unei anchete criminale împotriva vice-cancelarului acestei ţări”.

Nu se știe cine a făcut înregistrarea, dar efectele sale politice sunt uriașe atât în Austria, cât și în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite