Scandal legat de construcția de autostrăzi în Bulgaria. Un miliard și jumătate de leva plătite în avans pentru o construcție care va începe în 4-5 ani

19 iunie 2021, 16:28

Guvernul interimar, instalat luna trecută în Bulgaria, denunță încă un act de corupție – așa îl consideră – imputabil fostului executiv.

De 2 ani e ignorată legea licitațiilor publice pentru construcția unor tronsoane de autostradă cu lungimea totală de peste 150 de km.

Guvernul a comandat această activitate companiei de stat Autostrăzi, care nu dispune nici de oameni, nici de tehnica necesară, așa că a încheiat contracte cu mai multe companii private.

Velik Tanușev, patronul unei firme de construcţii: „Aici e o parcare care deserveşte parţial şi autostrada, echipamentul a fost livrat potrivit scrisorii pe care o avem din partea companiei ‘Autostrăzi’„.

Prețurile pe kilometrul de autostradă au ajuns însă cel puțin duble față de cele ale tronsoanelor construite prin licitație. Sume uriașe au fost deja date pentru nimic.

Violeta Komitova, ministrul interimar al Dezvoltării Regionale: „Avem un miliard și jumătate de leva plătite în avans pentru o construcţie care va începe în 4-5 ani. Asta e o problemă„.

Potrivit contractelor încheiate, un eventual faliment al unora dintre firmele subcontractante ar echivala cu pierderea sumelor date drept avans. Sistemul practicat face ca responsabilitatea să revină companiei de stat, nu constructorilor. Așa că statul va trebui să achite și costul viitoarelor lucrări de reparații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite