Scandal la validarea lui Iulian Iancu în comisiile parlamentare de specialitate pentru ocuparea funcției de membru în Comitetul de reglementare al ANRE

8 iunie 2022, 15:30

Deputata USR Cristina Prună a susținut în comisiile de specialitate că există „prea multe dubii și pete negre” în privința lui Iulian Iancu pentru ca acesta să ocupe o funcție atât de importantă în stat, cea de reglementator la ANRE. Adică unul dintre cei 7 membri ai comitetului de reglementare care aprobă legislația secundară, ordinele și deciziile care stau la baza activității ANRE. Prună a invocat în primul rând refuzul oficial al președintelui Klaus Iohannis de a-l numi pe Iancu vicepremier pe probleme economice în guvernul din 2019.

Parlamentarii puterii i-au luat apărarea și spun că evaluarea făcută de președintele Iohannis a fost făcută într-un alt context politic.

Iulian Iancu a fost votat de parlamentarii puterii, dar și de AUR.

Și liderul PSD Marcel Ciolacu garantează pentru alegerea făcută.

Parlamentarii au analizat doar CV-urile celor 4 candidați pentru postul de la ANRE. Legea nu impune prezența candidaților la audieri. Iancu a obținut cele mai multe voturi, iar numirea lui în comitetul de reglementare al ANRE urmează să fie validată și de plenul reunit.

În prezent, Iulian Iancu este cercetător științific la Centrul pentru promovarea energiilor regenerabile. A fost ani la rând președinte al Comisiilor de industrii din Parlament și ulterior conducătorul Agenției naționale de reglementare în domeniul gazelor.

Mandatul la ANRE este fix. Iulian Iancu va continua restul de mandat al lui Alexandru Stănescu, iar funcția sa nu are putere executivă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite