Scandal în Slovacia. Firme italiene, cu legături cu mafia, obțin subvenții de zeci de milioane de euro

24 mai 2018, 00:19

Scandalul subvențiilor din agricultură ia proporții în Slovacia; au apărut multe semne de întrebare legate de implicarea Agenției pentru Plăți în Agricultură – APA. Care, spun procurorii, nu e străină de faptul că subvențiile nu le obțin cei care chiar au nevoie de bani pentru a supraviețui – micii fermieri – ci afaceriștii prosperi, printre ei mulți italieni dubioși, care își permit să angajeze experți pe fonduri europene.

JAROMIR CIZNAR, procuror general Slovacia: „Situaţia asta nu e de o săptămână sau două. E de ani de zile. Oare Agenţia pentru Plăţi în Agricultură nu e la curent? Mă îndoiesc că ei nu ştiu”.

Cel care a scris primul despre abuzurile cu fonduri europene a plătit scump; acum câteva luni, jurnalistul de investigație Jan Kuciak a fost asasinat în cel mai pur stil mafiot, împreună cu logodnica lui.

Kuciak dezvăluise multe din ițele afacerilor dubioase cu subvenții în agricultură.

JAROMIR CIZNAR, procuror general Slovacia: „Nu cred că nu ştie nimeni că sunt mecanisme foarte bine puse la punct: fermierii săraci au dreptul la subvenţii, dar nu le primesc, pentru că nu au consilieri. Neprimind subvenţii, dispar”.

Recent, Oficiul European de Lupta Antifraudă OLAF a declanșat o anchetă pentru a face lumină în acuzațiile privind abuzurile cu fonduri europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite