Scandal în Parlament, pe tema alocațiilor pentru copii. Liviu Dragnea: Deficitul bugetar va deveni 2,76% din PIB

14 februarie 2019, 21:45

PSD caută soluții pentru amendamentul adoptat. Motivul:  sursa de finanțare este greșită. Social democratii susțin că nu se pot lua bani din excedentul de la pensii, așa cum prevede amendamentul PNL.

Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a convocat parlamentarii partidului într-o ședință după ce în Parlament a trecut amendamentul. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este de 2 miliarde. Surse social-democrate au declarat  că se caută soluții pentru a putea rezolva problema, pentru că amendamentul adoptat forțează Guvernul să aloce banii, fapt care ar duce la creșterea deficitului pe viitor.

De altfel,  Liviu Dragnea a anunţat că, în vederea aplicării amendamentului care prevede că alocaţiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 martie, deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB: „Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil – acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, pentru simplul motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat – oricine are minime cunoştinţe ştie că sumele din bugetele asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, or, alocaţiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat – în consecinţă, amendamentul rămâne acelaşi (…), sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat de la 36.156,8 milioane lei la 38.287,33 milioane lei, astfel deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB, urmând a se face corelările necesare în textul legii bugetului de stat. După ce legea bugetului de sat va intra în vigoare, va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica legea alocaţiilor de stat, pentru a se putea într-adevăr mări alocaţiile de stat şi să le primească copii”, a spus Dragnea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite