Scandal diplomatic. SUA cred că ziaristul incomod Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul saudit de la Ankara

19 octombrie 2018, 19:39

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie după o vizită la Consulatul saudit din Istanbul.

Jurnalist de investigații, implicat în anchete asupra actelor de corupție din țara sa natală, motiv pentru care era pe lista neagră a Riadului și se autoexilase în Statele Unite, Khashoggi a riscat pentru a obține un certificat de divorț.

Oficialii turci au lansat o ipoteză dramatică: ziaristul a fost ucis chiar în clădirea misiunii diplomatice, iar corpul său a fost îndepărtat.

Turcii susțin că au probe, inclusiv o înregistrare audio, iar la crimă ar fi participat nu mai puțin de 25 de agenți secreți saudiți.

S-a declanșat un imens scandal între Washington și Riyad.

Președintele Trump a cerut o anchetă rapidă și completă și a avertizat că Arabia Saudită va suferi sancțiuni dure.

Regele Salman a cerut răbdare și calm dar, pe canale neoficiale, Arabia Saudită a amenințat că va riposta dur. S-a vorbit chiar de măsuri care ar putea duce prețul barilului de petrol la 400 de dolari. Ar fi o castrofă globală.

După o discuție telefonică între Donald Trump și Regele Salman, declarațiile celor două părți au devenit mai ponderate.

Donald Trump, preşedintele SUA: Regele Arabiei Saudite neagă că are vreo informaţie despre ce s-a întâmplat. Nu vreau să fac speculaţii în locul său dar mi s-a părut că ar putea fi opera unor elemente incontrolabile. Cine ştie?

Anchetatorii turci au primit permisiunea să investigheze clădirea Consulatului, locuința consulului și mașinile misiunii diplomatice. Chiar înainte de vizita poliției la reședința sa, consulul saudit a plecat la Riad.

Dar, ceea ce părea a fi o dispută între Statele Unite și Turcia, pe de-o parte, și Arabia Saudită, pe de altă parte, s-ar putea să fie, de fapt, o răfuială internă la Riad.

Khashoggi ancheta afacerile prințului moștenitor, Mohammad bin Salman.

Mohammad a fost inițiatorul unei campanii anti-corupție dar despre care s-a spus că are ca obiectiv și îndepărtarea obstacolelor în calea urcării sale pe tron.

Au fost arestați și anchetați miniștri, oameni de afaceri și chiar ofițeri de rang înalt.

Potrivit ziarului The New York Times, prințul moștenitor ar fi ordonat reținerea și interogarea ziaristului incomod.

Presa turcă a difuzat imagini cu un apropiat al prințului care era în consulat în ziua dispariției ziaristului. Ancheta este abia la început.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite