Scandal cu înjurături în Senatul României. Șapte ambasade au lansat avertismente dure, după adoptarea legii privind funcționarea CSM

21 decembrie 2017, 22:01

Într-o atmosferă de scandal a trecut de votul Senatului și ultima dintre cele trei legi ale justiției, care prevede că Inspecția Judiciară rămâne la CSM, dar cu buget separat. În toiul dezbaterilor, cei de la USR au distribuit puterii cărți cu tentă politică, ceea ce i-a enervat pe mulți dintre senatorii PSD.

La un moment dat, senatoarea Florina Presadă de la USR a reclamat că a fost înjurată de Liviu-Tit Brăiloiu.

Spiritele s-au încins rapid pe chestiuni de politică externă.

Opoziția va ataca legile la Curtea Constituțională, la fel și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Un avertisment dur au lansat ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România. Acesta cer coalitiei PSD-ALDE să evite orice acțiune care ar slabi independența justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.

Modificările adoptate în parlament și amendamentele depuse la Codurile penale riscă să pună în pericol reformele făcute până acum în Justiție, atrag atenția cele șapte reprezentanțe diplomatice.

Legile vor intra în vigoare abia după ce vor fi promulgate de președintele Iohannis.

Îngrijorări la nivel european

Și președintele Partidului Popular European , Joseph Daul, a criticat votul din Parlamentul de la București, privind modificarea legilor justiției. În opinia lui, independența magistraților din România este în pericol.

Sistemul de justiție nu ar trebui pus niciodată sub control politic într-un stat membru al Uniunii Europene, a spus oficialul, care a adăugat că sunt în joc stabilitatea și credibilitatea României.

O reacție la aceste critici a venit de la președintele UDMR. Kelemen Hunor spune că a transmis, încă de săptămâna trecută, un punct de vedere către președintele PPE, în care a explicat, cu argumente, că legile adoptate nu afectează în niciun fel statul de drept, lupta împotriva corupției și independența justiției.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite