Pregătirea lor se face în condiţii dificile. Marea Neagră e foarte periculoasă, are curenţi puternici şi diguri care îngreunează misiunile. Astăzi, şi-au testat limitele şi au salvat o potențială victimă, cu ajutorul unui sistem cu pârghii.
Digul din zona plajei Modern, din Constanța a fost loc de antrenament pentru zeci de scafandri. Ei au alergat pe nisip, în plin soare, cu echipamentul pe ei, care poate cântări chiar şi 30 de kilograme. Apoi au sărit în apă ca să exerseze recuperarea unei persoane care îşi pierduse cunoştinţa şi era blocată între stabilopozi.
După ce a fost scoasă cu ajutorul unui sistem cu pârghii, victima a fost predată echipajului SMURD.
La antrenament participă scafandri din opt județe. Misiunile în apele adânci ale mării sunt total diferite faţă de cele din lacuri sau râuri.
Cristian Sabău este scafandru de 11 ani, la ISU Bihor. A mai fost pe litoral şi a participat la mai multe misiuni de căutare şi recuperare. Cele mai grele sunt cele de căutare a copiilor luaţi de valuri.
În fiecare vară, mulți turiști se aventurează dincolo de geamanduri, sau înoată chiar dacă vremea e nefavorabilă și aşa îşi găsesc sfârşitul.
Riscurile de înec sunt și mai mari în zonele plajelor extinse.
Anul trecut, scafandrii au participat la 20 de misiuni de căutare și recuperare din mediul acvatic. 11 dintre acestea au fost numai în Marea Neagră. În urma căutărilor, au recuperate 14 persoane.
În perioada sezonului estival, scafandrii din mai multe județe vor fi prezenți pe litoral, prin rotație.