Scafandrii militari, eroii de sub ape

15 august 2021, 12:17

Echipați cu butelii de oxigen în spate, de la bordul navelor, fără frică, scafandrii de luptă sar în adâncurile mării. În câteva secunde se fac nevăzuți, dar sunt acolo, la zeci de metri adâncime. În sarcina lor revine repararea navele sub apă atunci când sunt probleme, dar și eliminarea pericolele de pe fundul mării, atunci când apar.

Datorită tehnologiei, scafandrii de luptă pot comunica direct de sub apă cu echipajul de la bordul navei. În timp real, coordonatorii de pe navă văd tot ce se întâmplă în adâncuri.

Trecerea scafandrilor de la o adâncime la alta nu se face brusc. Atât coborârea cât și revenirea la navă se face în etape. Din cauza presiunii și a temperaturii care se schimbă brusc la revenirea pe uscat scafandrii sunt atent monitorizați.

De departe una dintre cele mai dificile misiuni pe care le au scafandri de luptă implică eliminarea minelor istorice din adâncuri. Acestea sunt un pericol nevăzut pentru nave și echipaje.

Cum pericolele sunt mari, viețile scafandrilor militari sunt tot timpul expuse riscurilor. Oricând se pot întâmpla accidente, dar echipa de la coordonare este gata să intervină.

Administrarea tratamentului necesar unui scafandru care suferă un accident de scufundare se face de la un panou conectat la camera hiperbară, în timp ce victima este monitorizată atent.

Pentru a reacționa cât mai bine în misiuni, dar și în situații critice, scafandrii Forțelor Navale Române se antrenează continuu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite