Scăderea impozitului pe venit, modificări privind contribuțiile plătite de angajați și angajatori. Măsuri anunțate de ministrul Finanțelor

26 octombrie 2017, 15:52

„Una dintre cele mai importante măsuri – scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu doar pentru veniturile din salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole”, a anunțat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, în debutul ședinței de guvern.

„Astfel, avem astăzi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii”, a subliniat ministrul.

„Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti astfel un impozit mai mic pe dobânzi”, a adăugat el.

„Sunt peste 250 de mii de pensionari care au pensii mai mari de 2 mii de lei și care vor plăti după această modificare un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2 mii de lei. Sunt peste 500 de mii de cetățeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști”, a ținut să sublinieze Ionuț Mișa.

Potrivit ministrului, toți cei care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti un impozit redus pe chiria primită.

Toți cei care desfășoară activități agricole, inclusiv firmele, vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute.

„Se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor. Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau au alte persoane în întreținere, se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil față de 100 de lei în prezent”, a arătat Ionuț Mișa.

O altă măsură anunțată de ministrul Finanțelor reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora în dreptul salariaților.

„Contribuțiile scad cu două puncte procentuale din totalul contribuțiilor. De la 39,25 plătite astăzi la un salariu brut ele se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în beneficiul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci, vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru fiecare angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte la salariat scad de asemenea la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi ‘contribuție asiguratoare pentru muncă’ „.

„O altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, acestea reducându-se de la 9 la 3. Contribuția pentru pensie, CAS-ul, plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate, CASS-ul, plătită pentru salariat, contribuția asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator. Scad contribuțiile pentru condițiile de pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă”, a mai precizat ministrul.

Cei care desfășoară activități independente nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute. Contribuțiile se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.

De asemenea, pentru 450 de mii de firme care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro, se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent.

Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste.

Ionuț Mișa a anunțat că se introduce directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale. Se va acorda deducerea limitată a dobânzilor și se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării în încercarea de a reduce baza de impozitare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă