Scăderea activității economice în zona euro a fost mai profundă decât s-a estimat, în decembrie

Euro
Euro
6 ianuarie 2021, 12:47

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 49,1 puncte în decembrie, de la 45,3 de puncte în noiembrie, dar sub estimarea preliminară de 49,8 puncte, conform datelor firmei Markit, cu sediul la Londra.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„În special sectorul serviciilor a scăzut mai mult faţă de cât s-a estimat anterior în datele preliminare, deoarece din ce în ce mai multe ţări au înăsprit restricţiile, în urma creşterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Indicele care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro a scăzut mai mult decât se estima în decembrie, la 46,4 puncte, faţă de estimarea preliminară de 47,3 puncte.

„Situația s-ar putea înrăutăți, înainte ca lucrurile să se îmbunătățească, în special deoarece datele studiului au fost colectate înaintea veştilor despre viteza cu care se propagă noua variantă a coronavirusului. Sectorul serviciilor va fi în mod special afectat de restricțiile impuse în primele luni din 2021”, a avertizat Williamson.

Conform datelor Reuters, economia zonei euro se va contracta în trimestrul patru din 2020, dar estimările pentru 2021 vor fi revizuite în creştere, pe fondul optimismului legat de vaccinurile anti-COVID-19 şi de așteptările privind noi măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă