Scădere dramatică pe Wall Street. Efecte în toată lumea

6 februarie 2018, 08:55

Până marți la prânz, bursele europene au scăzut în medie cu 3 procente. Investitorii se orientează spre refugiile tradiționale: yenul japonez, aur sau obligațiuni guvernamentale.

Pierderi mai mari au fost pe bursele asiatice. În Hong Kong, Japonia, Taiwan,indicii au scăzut cu peste 3 procente și jumătate, ajungând până la 5 procente.

Potrivit analiștilor, reculul nu va fi de durată.

„Guvernul nostru îşi menţine punctul de vedere că economia globală, inclusiv cea americană, continuă să fie puternică”, a declarat şeful de cabinet al premierului nipon, Yoshihide Suga.

Nervozitatea burselor a fost declanșată de puternica scădere a acțiunilor companiilor americane.

James McBride, analist financiar: „În SUA, salariile încep, în sfârşit, să crească. Au stagnat foarte mult timp. Percepţia este că inflaţia bate la uşă, că Oficiul Rezervelor Federale va începe să crească dobânzile”.

Câțiva dintre cei mai bogați oameni ai lumii au rămas mai săraci.

Potrivit calculelor preliminare, scăderile de luni de pe Wall Street au dus la dispariția a cel puțin 3 miliarde de dolari din conturile lui Jeff Bezos, patronul de la Amazon. Proprietarul Facebook, Mark Zuckerberg, a pierdut 3 miliarde și jumătate de dolari, iar Bill Gates ceva mai puțin – „doar” 2,2 miliarde dolari.

Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a fost cel mai lovit – a pierdut 5 miliarde de dolari.

ACTUALIZARE Indicele bursei americane Dow Jones a înregistrat o scădere de 4,6%, cea mai mare din ultimii ani. Toți indicii bursieri de pe piața americană sunt în recul, iar acțiunile companiilor au scăzut puternic.

Investitorii vând pentru că se așteaptă la creșteri de dobânzi determinate de majorarea inflației. Fenomenul este antrenat de mărirea salariilor și de scăderea accentuată a ratei șomajului.

Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin din 2011. Investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 4 ani, transmit agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Turbulenţele au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este „mai solid şi mai rezistent” decât înainte de criza financiară globală.

Efectele se resimt în toată lumea. Piețele asiatice au deschis în scădere. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai au înregistrat un declin de 3,24%, respectiv de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte.

În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.

Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016.

„Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv”, a explicat Ben Kwong, analist în Hong Kong.

„Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală”, a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co, New York.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă