Scădere dramatică a numărului de elevi în judeţul Hunedoara

23 februarie 2017, 16:20

În comuna Certeju de Sus, din 9 şcoli au rămas doar 3. Iar una va fi, cel mai probabil, închisă, anul acesta, pentru că într-un sat al comunei mai sunt doar 3 copii.

Anul trecut, erau în clasele gimnaziale 223 de elevi, dar anul acesta mai sunt 214. De ani buni, numarul celor înscrişi la cursuri tot scade.

In satul Săcărâmb, şcoala a fost desfiinţată în urmă cu şase ani. De când nu se mai scoate aur din mina din apropiere a început şi declinul.

În perioada bună, erau peste zece mii de locuitori, iar sute de copii începeau şcoala în fiecare an. Elevii s-au tot împuţinat după închiderea minei, şcolile s-au desfiinţat, iar copiii din localitate fac naveta pentru a învăţa carte.

Populaţia judeţului Hunedoara a scăzut, pe măsură ce coloşii industriali din zonă au fost închişi, aşa cum s-a întâmplat şi cu minele din Valea Jiului şi Apuseni.

462 de şcoli funcţionau la sate în judeţul Hunedoara în anul 1997. Acum mai sunt deschise doar 50 în mediul rural. Situaţia este dramatică şi la oraşe: în municipiul Hunedoara au rămas doar 9 şcoli din 57 câte erau în 1997, iar în Deva 12, din 51.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite