Scade numărul de cazuri noi de COVID, iar rata de pozitivare a testelor pare să fi ajuns pe un platou. Plan pentru relaxarea restricțiilor în jurul datei de 6 martie

10 februarie 2022, 21:45

Peste 26 de mii de cazuri noi de COVID au fost depistate în 24 de ore. În jur de 30% dintre testele prelucrate au ieșit pozitive.

Este pentru prima dată în acest val când datele arată o tendință de scădere a infectărilor, spun oficialii, care vorbesc despre ridicarea unor restricții cu mai bine de o lună înainte de Paști.

Experţii estimează că, până la Paşti, vom avea sub o mie de infectări la mia de locuitori, dar cer prudenţă.

Tendința de scădere nu se simte însă și la ATI. Din contră, aici sunt internați din ce în ce mai mulți pacienți în stare gravă. O parte dintre aceștia ajung la terapie intensivă după mai multe zile în care au neglijat boala.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: „Specialiştii spun că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 și a deceselor. O arată şi cifrele. Dintre cei peste 1.100 de pacienţi aflaţi la ATI, peste 85% sunt nevaccinaţi, iar dintre cei care s-au stins în ultima zi, cei mai mulţi nu făcuseră nici măcar o doză de vaccin anti-COVID.

În România, doar 42% din populația eligibilă este vaccinată anti-COVID măcar cu o doză. În aproape o treime din cele o mie de cabinete de vaccinare din țară se administrează mai puțin de 10 doze pe zi, așa că peste 170 vor fi închise. Oficialii se gândesc să schimbe strategia și să mute vaccinarea anti-COVID la medicii de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite