Scad înmatriculările de autovehicule. Românii au început să prefere mașinile noi

Piaţa auto pierde teren în România. Înmatriculările de autovehicule au scăzut cu 22,5%, în luna august a acestui an faţă de perioada similară din 2021. Cu toate acestea, românii sunt tot mai interesaţi de maşinile noi, pe benzină, care au înregistrat un salt de 5,2%, potrivit datelor publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

 

13 Septembrie 2022, 13:15 (actualizat 13 Septembrie 2022, 13:32) Știrile TVR |

Una dintre explicații este legată de ajutorul substanţial oferit de stat, prin programele de tip Rabla.

Oamenii se gândesc că o mașină nouă rezistă mai mult și pentru un timp nu vor mai avea alte investiții.

Unu din patru români care şi-au cumpărat o maşină în primele 8 luni ale acestui an au vrut una nouă. Datele oficiale arată că în această perioadă numărul înmatriculărilor de autoturisme noi a crescut în România cu 5 procente, faţă de acelaşi interval a anului trecut.

Este rezultatul faptului că Programul Rabla, care anul acesta a pornit mai devreme, oferă celor care vor să îşi schimbe maşina cu una nouă un ajutor mai mare decât în ediţiile precendente.

Şi vânzările de maşinile verzi sunt în creştere, însă cererea ar putea fi şi mai mare.

Adrian Sandu - secretar general ACAROM: Trebuie să dezvoltăm infrastructura de încărcare pentru aceste maşini electrice astfel încât consumatorii să le poată utiliza în mod optim.

Indiferent că vor să îşi cumpere o maşină nouă sau una la mâna a doua, românii trebuie să îşi pregătească un buget chiar şi cu 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sorin Bălan, director operațiuni platforma de anunțuri auto online: Motivul pentru care cresc preţurile în ceea ce priveşte maşinile rulate este legat de lipsa stocului. Nu există maşini noi şi nu au fost o perioadă bună de timp.

Dealerii de maşini spun că timpii de aşteptare s-au înjumătăţit. Cine dă comandă azi de o maşină nouă o poate conduce până la finalul anului. Acum, însă, numărul cererilor este mult mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dan Şchiopu - dealer auto: O parte dintre autovehicule sunt cumpărate cu credit sau cu finanţare de la leasing, bănci. Crescând dobânzile, oamenii se mai gândesc, mai aşteaptă. E drept că concide şi cu o perioadă de vacanţe, acum şi cu începutul anului şcolar. Sperăm să revină.

Numai în primele 8 luni ale acestui an, în România s-au înmatriculat aproape 300 de mii de maşini.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI