Scad creditele în lei, din cauza creșterii dobânzilor. Analiștii avertizează că și ratele la împrumuturile în euro se vor mări

24 martie 2023, 19:16

Românii care au împrumuturi în lei, cu dobândă variabilă, vor avea rate și mai mari. Asta în condițiile în care, de la 1 aprilie, IRCC – indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor – va crește la 5,98%, de la 5,71%, cât este în prezent. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe 30 de ani, rata va crește cu 49 de lei față de nivelul actual şi va fi, astfel, mai mare cu 806 lei față de perioada similară anului trecut, arată calculele analiștilor. În aceste condiții, mulți ezită să se împrumute.

Volumul total al creditelor în lei, accesate de către populație și firme, a ajuns în februarie la 250 de miliarde de lei, în scădere cu 0,3% față de ianuarie, dar este mai mare cu 4,3% în comparație cu februarie 2022, arată datele Băncii Naționale.

Cei care se gândeau să ia un credit și care nu erau foarte convinși amână sau poate evită să un credit. Cei care sunt în continuare cu venituri ridicate și care văd oportunitatea în a lua un credit, doar aceștia mai sunt capabili și își doresc să ia un credit.

Odată cu scăderea creditării în lei au crescut însă împrumuturile în valută, cu 2,4% în februarie în comparație cu luna ianuarie, arată datele Băncii Naționale. Cele mai multe sunt în euro. Dar și ratele acestor credite sunt tot mai mari în contextul în care Banca Centrală Europeană a majorat recent dobândă de referință la 3,5% pentru a tempera inflația.

Economiștii Băncii Naționale se așteaptă ca dobânzile să rămână ridicate.

Condițiile de creditare vor rămâne probabil semnificativ mai strânse, iar primele de risc mai ridicate comparativ cu perioada de dinaintea declanșării actualului ciclu inflaționist, chiar dacă majoritatea celor implicați anticipează că maximul acestuia a fost deja atins spre finalul anului trecut.

Datele BNR mai arată că a crescut economisirea în lei. Depozitele populației și ale companiilor au urcat la 347,7 miliarde lei în februarie. Au fost mai mari cu 2,7% față de luna ianuarie și cu 13,2% în comparație cu perioada similară din 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite