Satul bolnavilor de Alzheimer din Franța, un proiect unicat

27 septembrie 2021, 11:19

La Dax, în sud-vestul Franței, pe o suprafață de 5 hectare, s-au construit câteva case care găzduiesc bolnavi de Alzheimer sau alte boli asociate.

Ideea de bază este aceea de a oferi un cadru cât mai aproape de cel de acasă și preocupări specifice unei vieți obișnuite. 120 de rezidenți, în diferite stadii ale bolii, se bucură de autonomie, pot merge la coafor, la restaurant sau la magazinul alimentar.

„Este extrem de important, deoarece păstrează legătura cu viaţa, au impresia că încă sunt utili şi, după aceea, merg la berărie să bea”.

Cel mai tânăr rezident este o femeie. Are 40 de ani și cânta la chitară. Zece locuri sunt destinate persoanelor de peste 60 de ani. Halatele albe lipsesc din acest sat, iar voluntarii și personalul medical și-au unit eforturile pentru a-i ajuta pe rezidenți. În fiecare casă sunt 7 bolnavi de care se ocupă 2 persoane.

„Totul merge bine aici, nu-mi place … nu mai găsesc cuvântul. (Autoritatea?) Da, autoritatea. De autoritate, aici, nici măcar nu se pune problema”.

Un loc într-un astfel de sat experimental variază între 250 și 1.900 de euro pe lună și se calculează în funcție de venitul rezidenților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă