Sătucul Gadheim din Germania, cu 80 de locuitori, a devenit centrul geografic al Uniunii Europene după Brexit

3 februarie 2020, 11:39

Câteva steaguri și o pancartă la intrare marchează evenimentul: Gadheim a devenit inima geografică a Uniunii celor 27. Un sătuc în care locuiesc numai 80 de oameni, mândri acum de noul lor statut.

Până acum, titlul de onoare îi revenea unei localități aflate la 55 de km distanță. Îl obținuse în 2013, după aderarea Croației la blocul comunitar. În primăvara lui 2017, un institut francez s-a gândit să facă noul calcul pentru situația post-Brexit și centrul a rămas tot în Germania. E marcat de o placă, o hartă și un drapel al Uniunii.

Juergen Goetz, primar: „La început am crezut că e o glumă de 1 aprilie, dar nu a trecut mult până mi-am dat seama că e realitate.”

De fapt, Gadheim e o localitate prea mică pentru a avea propriul primar, așa că intră sub jurisdicția edilului din municipalitatea învecinată. Pe el s-au bazat unii localnici când au făcut o propunere stranie: să o declare pe Theresa May, fost premier britanic, cetățean de onoare al localității.

Răspunsul primit a fost, însă, că „da, localitatea are motiv de sărbătoare, dar Europa nu se bucură de Brexit”.

Sătenii din Gadheim rămân totuși optimiști, speră că zona va atrage mai mulți turiști și pregătirile pentru a-i găzdui au început deja.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite