Satira britanico-franceză “Moartea lui Stalin” a fost interzisă în Rusia

24 ianuarie 2018, 18:43

Cu două zile  înainte de a rula pe marile ecrane, Ministerul rus al Culturii a interzis difuzarea filmului și a trimis pelicula la o nouă vizionare. Motivul ? Abordarea din film ar fi una extremistă și întinează memoria celor care au luptat  în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ministrul Culturii Vladimir Medinskii susține că interzicerea filmului nu este un act de cenzură. Trebuie  însă  stabilită o limită, mai spunea Medinskii,  între analiza critică a unor episoade din istorie și tratarea subiectului în bătaie de joc.

Maresalul Gheorgii Jukov – căruia i se atribuie rolul decisiv în înfrângerea Germaniei naziste este  prezentat în film ca un personaj  de-a dreptul bufonic. Statuia lui Jukov tronează de ani de zile la intrarea în Piața Roșie. Așa se poate explica de ce criticii sunt împotriva difuzării filmului, mai ales că în Rusia există un adevărat cult pentru Jukov.

Regizorul spune că a abordat într-un registru comic lupta pentru putere, la vârful elitei sovietice, după moartea lui Stalin.

Paradoxal sau nu, pentru mulți ruși dictatorul Stalin rămâne un idol al secolului XX și este coniderat liderul victorios al națiunii în cel de-Al dDoilea Război Mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă