„Sateliţii îmbunătăţesc viaţa”. Săptămâna mondială a spațiului cosmic

FOTO: www.nasa.gov
FOTO: www.nasa.gov
5 octombrie 2020, 10:07

Tema pentru 2020 – „Sateliţii îmbunătăţesc viaţa” – urmăreşte încurajarea elevilor şi a publicului să se informeze despre utilităţile sateliţilor, mai ales despre numeroasele moduri prin care îmbunătăţesc viaţa pe Pământ.

Observarea sateliţilor este simplă. După apusul soarelui, putem să privim cerul dintr-un loc deschis, în care să existe lumină artificială. Printre stele putem face uşor diferenţa între un satelit şi o stea – satelitul se mişcă încet. Uneori emite fluxuri de lumină de intensităţi diferite. 

Cel mai strălucitor satelit dintre toate este Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un laborator operat de Statele Unite, Rusia, Agenţia Spaţială Europeană, Japonia şi Canada. De aproape 20 de ani are permanent la bord echipaj uman.

Sateliţii mari plasaţi pe orbita foarte înaltă (geostaţionară) au fost folosiţi de zeci de ani pentru transmiterea televiziunii şi a comunicaţiilor din întreaga lume. Aceştia includ sateliţi construiţi de companii precum Lockheed Martin şi operați de SES.

Mai multe companii, cum ar fi SpaceX, lansează numeroase „constelaţii” de sateliți mai mici LEO, pentru a oferi servicii de internet şi în alte regiuni ale Pământului care nu sunt încă deservite. În curând ar putea exista mii de astfel de sateliţi LEO, ajutând oamenii din întreaga lume să se conecteze şi să stimuleze economiile naţiunilor în curs de dezvoltare.

Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este o oportunitate excelentă pentru organizaţiile din întreaga lume să se reunească, să inspire şi să stimuleze interesul pentru spaţiu, pentru ştiinţele dedicate spaţiului şi pentru educaţie în domeniu.

Anul trecut au fost organizate peste 8.000 de evenimente în 96 de ţări în cadrul săptămânii ce a avut ca temă „Luna: Poarta către stele”. Pentru anul 2021, tema anunţată de Asociaţia Mondială a Spaţiului sărbătoreşte „Femeile în spaţiu”.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite