Şase plaje din staţiunile Năvodari, Mamaia, Eforie şi Olimp au primit distincţia Steagul Albastru în 2022

Steagul albastru
Steagul albastru
19 mai 2022, 10:18

„Pornind de la prevederile Hotărârii Guvernului nr.335/2002 privind unele măsuri de implementare în România a Programului „Steagul Albastru – Blue Flag”, cu toate modificările şi completările ulterioare, România, prin Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), membru cu drepturi depline al FEE, a demarat demersurile pentru implementarea programului. În urma verificării îndeplinirii criteriilor de acordare a Steagurilor Albastre, documentaţia trimisă, care include şi declaraţia juriului naţional de evaluare a îndeplinirii criteriilor programului, precum şi cele şase aplicaţii, a fost evaluată de către juriul internaţional, iar toţi cei şase aplicanţi au primit eticheta Steag Albastru pentru sezonul turistic 2022″, se precizează în comunicatul MAT.

Plajele care au primit această distincţie sunt: „Vega Vintage” din staţiunea Mamaia, „Marina Regia” din Năvodari, „Phoenicia” din Năvodari, „Citadel” din Eforie, „Azur” din Eforie şi „Phoenicia Blue View” din Olimp. Toate au administratori privați care investesc sume mari pentru întreținerea lor.

Steaguri albastre sunt acordate plajelor organizate pe baza unei liste de criterii stricte, ca nisip fin, calitatea apei, servicii precum echipamente de prim-ajutor, acces facil, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi practici ecologice.

Steagul Albastru este printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume acordate plajelor, porturilor de agrement şi operatorilor de turism durabil.

Programul „Steagul Albastru – Blue Flag” a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu, cu scopul de a premia plajele şi porturile de agrement pentru calitatea lor, precum şi de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă.

Prin asigurarea continuităţii acestui program voluntar, România este vizibilă şi prezentă an de an pe harta mondială Steagul Albastru, sporind potenţialul turistic al zonelor premiate şi generând un impact benefic din punct de vedere economic.

In stațiunea Mamaia se face o consultare publică pentru îmbunătățirea serviciilor și amenajarea plajelor.

Autoritățile au creat două chestionare. Unul pentru localnici și unul pentru turiști. Pe parcursul întrebărilor, aceștia sunt întrebați despre motivul pentru care aleg stațiunea Mamaia, dar și despre activitățile de acolo. Se caută astfel soluții pentru dezvoltarea stațiunii.

Tánczos Barna, ministrul Mediului: Sper că aceste etape parcurse, consultarea publică, discuţiile cu autorităţile publice locale, planul de urbanism, soluţiile propuse şi jurizarea acestora de către o echipă de specialişti să ducă către acest deziderat de a avea în Mamaia o plajă amenajată modern. Să avem spaţii, să avem infrastructură turistică bine gândită, să protejăm mediul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite