Şase lideri africani, pregătiţi pentru o misiune de mediere în Rusia şi Ucraina la mijlocul lunii iunie

Rusia Ucraina
Rusia Ucraina
6 iunie 2023, 15:13

Luna trecută, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat că omologul său rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski îşi dăduseră acordul pentru a primi această misiune de pace compusă din şase lideri africani.

Aceştia din urmă s-au reunit luni în format virtual şi ”au convenit să propună elemente” Rusiei şi Ucrainei ”pentru o încetare a focului şi o pace durabilă în regiune”, a informat un comunicat al preşedinţiei sud-africane.

”Şefii de stat (africani) şi-au confirmat disponibilitatea de a merge în Ucraina şi în Rusia la mijlocul lui iunie”, a adăugat comunicatul, fără a oferi o dată precisă. Miniştrii de Externe din cele şase state ”vor finaliza elementele unei foi de parcurs spre pace”, mai afirmă sursa citată.

Membrii misiunii, prezentaţi luna trecută de preşedintele sud-african, sunt, pe lângă acesta, liderii din Republica Democratică Congo, Egipt, Senegal, Uganda şi Zambia.

Preşedintele Comorelor, Azali Assoumani, a asistat la reuniunea de luni în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane.

Continentul african este puternic afectat de creşterea preţurilor cerealelor şi de consecinţele asupra comerţului mondial ale războiului dintre Rusia şi Ucraina, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite