Sarea neagră din bucatele rușilor. O tradiție de Paște devenită stil de viață și atracție turistică

Toată lumea cunoaște expresia ca sarea-n bucate. Dacă însă sarea este de culoare neagră, poate trezi nedumerire. Nu însă și în nordul Rusiei, unde condimentul negru este întrebuințat din belșug, mai ales în scopuri curative. O corespondență de la Liviu Iurea.

26 Aprilie 2019, 15:41 (actualizat 26 Aprilie 2019, 15:45) |

Doar ]n regiunea Kostroma se mai păstrează tradiția de a face sare neagră. Se prepară mai ales în postul Paștelui, în cuptoare mari iar pe foc se pune numai lemn de mesteacăn.

Au rămas puțini care mai cunosc toate secretele preparării sării negre.

De fapt este o sare amestecată cu diferite plante medicinale sau făină de secară. În urma tratamentului termic se schimbă structura moleculară a sării. Este folosită mai mult în scopuri curative.

O asemenea sare poate fi întrebuințată în orice cantitate. Sarea albă nu este bună.

Situat la cca 350 kilometri de Moscova orașul Kostroma este un punct de atracție turistică. Acolo găsești sare neagră la tot pasul și evident ea stârnește curiozitatea turiștilor.

O făbricuță din Kostroma produce cam 60 de tone de sare neagră pe an. Se vinde bine în Serbia însă există planuri de extindere a exportului în Germania și țările baltice.

500 de grame de sare neagra costa aproximativ trei dolari, cam de 10 ori mai scump decât sarea obișnuită.

 

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI