Sarea neagră din bucatele rușilor. O tradiție de Paște devenită stil de viață și atracție turistică

26 aprilie 2019, 15:41

Doar ]n regiunea Kostroma se mai păstrează tradiția de a face sare neagră. Se prepară mai ales în postul Paștelui, în cuptoare mari iar pe foc se pune numai lemn de mesteacăn.

Au rămas puțini care mai cunosc toate secretele preparării sării negre.

De fapt este o sare amestecată cu diferite plante medicinale sau făină de secară. În urma tratamentului termic se schimbă structura moleculară a sării. Este folosită mai mult în scopuri curative.

O asemenea sare poate fi întrebuințată în orice cantitate. Sarea albă nu este bună.

Situat la cca 350 kilometri de Moscova orașul Kostroma este un punct de atracție turistică. Acolo găsești sare neagră la tot pasul și evident ea stârnește curiozitatea turiștilor.

O făbricuță din Kostroma produce cam 60 de tone de sare neagră pe an. Se vinde bine în Serbia însă există planuri de extindere a exportului în Germania și țările baltice.

500 de grame de sare neagra costa aproximativ trei dolari, cam de 10 ori mai scump decât sarea obișnuită.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite